2min

Van de consumenten heeft 90 procent weinig vertrouwen in de beveiliging van Internet of Things-devices. Dat blijkt uit het onderzoek State of IoT van Gemalto. Consumenten maken zich zorgen over hackers die de besturing van apparaten kunnen overnemen (65 procent), terwijl ook het lekken van gegevens (60 procent) gevreesd wordt.

Hackers die zichzelf toegang verschaffen tot persoonlijke gegevens is bij 54 procent van de consumenten een zorg. Gemalto geeft aan dat 54 procent van de consumenten (meerdere) IoT-devices bezit, terwijl slechts 14 procent vindt dat ze zeer goed geïnformeerd zijn over de beveiliging van de apparaten. Uit het onderzoek blijkt tevens dat Nederlanders en Belgen zich in vergelijking met wereldwijde consumenten minder zorgen maken.

De fabrikanten van IoT-devices besteden elf procent van het totale IoT-budget aan het beveiligen van de apparaten. Toch geven de bedrijven aan het belang te erkennen. Precies de helft probeert de devices goed te beveiligen door middel van een ‘security by design’-aanpak. Een meerderheid van de organisaties zet voornamelijk in op de versleuteling van gegevens (67 procent). In België en Nederland wordt deze methode minder vaak toegepast (52 procent).

Stappen

Dirk Geeraerts, identity en data protection expert bij Gemalto, concludeert dat zowel consumenten als bedrijven weinig vertrouwen hebben in en zich zorgen maken over de beveiliging van IoT. Hij noemt het de taak van fabrikanten en IoT-dienstverleners om deze zorgen weg te nemen. Tegelijkertijd geeft Geeraerts aan dat overheden met wetgeving als GDPR laten zien dat ze beginnen te begrijpen hoe groot de dreiging en schade van cyberaanvallen is op het dagelijkse leven, maar dat overheden ook specifiek ten aanzien van IoT in actie moeten komen.

Na het implementeren van beveiligingsmaatregelen geeft 92 procent van de bedrijven aan een toename te zien in de verkoop of het productgebruik. Bij Belgische en Nederlandse bedrijven ligt dat wat anders, aangezien het gros aangeeft slechts een kleine in plaats van een grote toename waar te nemen.