2min

Als je gedacht had dat de strijd tussen Apple en Qualcomm wat rustiger zou worden, zit je helaas fout. Vandaag is er een heel nieuw hoofdstuk begonnen. Qualcomm heeft een aanklacht ingediend tegen Apple om schending van de licentievoorwaarden. Volgens de chipfabrikant heeft Apple code gedeeld met concurrent Intel.

Dat meldt financieel persbureau Bloomberg vandaag. De aanklacht werd afgelopen woensdag bij de Amerikaanse rechtbank ingediend. Apple wordt aangeklaagd voor “contractbreuk omtrent het gebruik van software die nodig is om chips te laten werken met andere delen van mobiele telefoons en met netwerken te laten communiceren.”

Contractbreuk

In de aanklacht stelt Qualcomm dat Apple er niet in geslaagd is de software van de chipfabrikant voldoende af te schermen. Daarnaast staat het Qualcomm niet toe om te bekijken hoe de iPhonemaker omgaat met de software, terwijl het daar volgens het contract wel toe verplicht is.

Verder zou Apple op meerdere manieren informatie gedeeld hebben met Intel-medewerkers. Zo noemt Qualcomm een mailwisseling waarin Apple ook een medewerker van Intel bijgevoegd had, zonder medeweten van de chipfabrikant.

Escalerend conflict

Apple en Qualcomm zijn verwikkeld in een conflict dat in rap tempo escaleert. In januari klaagde Apple Qualcomm nog aan en vroeg het een schadevergoeding van 1 miljard dollar voor teveel gevraagde licentiekosten. In de maanden daarna stopte Apple met betalen van de kosten, tot de rechtszaken helemaal opgelost zijn en kelderde de winst van Qualcomm met bijna 90 procent.

Ondertussen schijnt Apple zijn nieuwe iPhones en iPads zo te ontwerpen dat die geen componenten van Qualcomm meer gebruiken. Mocht het daar meteen in slagen, daalt de omzet van Qualcomm met bijna 7,5 procent. De plannen van Apple hiertoe zouden nog in een vroeg stadium verkeren, maar laten wel zien hoe hoog het conflict ondertussen is opgelopen.