2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De overnamegesprekken van T-Mobile en Sprint zijn geklapt. In een kort statement laten de twee bedrijven weten dat het onmogelijk was om overeenstemming te vinden. Afgelopen zaterdag meldde de Japanse Nikkei al dat de gesprekken afgebroken zouden worden.

In het statement laat Marcelo Claure, de CEO van SoftBank (het moederbedrijf van Sprint) weten dat de gesprekken geklapt zijn. “Ondanks dat we geen overeenstemming konden bereiken om onze bedrijven te combineren, herkennen we natuurlijk wel de schaalvoordelen van een potentiële combinatie. We zijn echter akkoord dat het beter is om zelf verder te gaan.”

Geklapte gesprekken

De gesprekken tussen SoftBank en het moederbedrijf van T-Mobile, Deutsche Telekom, waren vergevorderd. De twee hadden al brede overeenstemming bereikt, maar konden geen afspraak maken over wie van de twee controle zou hebben over de samengevoegde entiteit.

Dat de twee bedrijven er niet uit kwamen, maakt een einde aan jarenlange geruchten. Er wordt al lange tijd gesproken over een mogelijke combinatie, omdat de twee bedrijven in de Verenigde Staten flink achterlopen op de grootste rivalen, Verizon Wireless en AT&T. De combinatie zou zorgen dan ook voordelig zijn voor T-Mobile en Sprint.

Mogelijke samenwerking

Dat T-Mobile en Sprint een gezamenlijk statement vrijgeven – een ongewone stap – laat volgens persbureau Reuters zien dat er wel mogelijkheden zijn voor samenwerkingen tussen de twee bedrijven. Dat de gesprekken nu klapten is ook niet heel erg: het was de vraag of de Amerikaanse markttoezichthouder daar wel toestemming voor zou geven.

De combinatie van de Amerikaanse tak van T-Mobile en Sprint zou tot een nieuw bedrijf geleid hebben dat 130 miljoen abonnees heeft. Dat zou dan even groot zijn als de twee grootsten op de Amerikaanse markt: Verizon (140 miljoen abonnees) en AT&T (130 miljoen abonnees). Critici vreesden er al voor dat de combinatie nadelige gevolgen vor de consument zou hebben.