2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er wordt hard gewerkt aan nieuwe manieren om computers te kunnen gebruiken. Zo denken wetenschappers aan het koppelen van de neurologische activiteit van de menselijke hersenen aan een computerinterface. Microsoft heeft daar nu diverse patenten voor aangevraagd.

De technologiereus heeft een hele reeks patenten aangevraagd voor non-invasieve manieren om de hersenactiviteit in te zetten voor het gebruiken van een computer. De site MS Power User heeft de belangrijkste patenten op een rij gezet.

Ambitieuze ideeën

Het meest ambitieuze – en vermoedelijk daardoor voorlopig niet te realiseren – patent is het gebruiken van de hersenactiviteit van een gebruiker om de intentie af te lezen. Die intentie wordt vervolgens door een computer omgezet in actie. Wat de intentie is, bepaalt Microsoft aan de hand van neurologische data, waarvoor dan eerst een profiel opgesteld moet worden van de gebruiker. Aan de hand van dat profiel kunnen computers bepalen wat precies de gedachte is van iemand.

Een ander en ook zeer interessant patent heeft betrekking op bijvoorbeeld de Microsoft HoloLens. Daarbij zou hersenactiviteit gebruikt worden om te kijken welke voorwerpen een gebruiker als interessant ziet. Aan de hand daarvan kan de gebruiksinterface van de HoloLens aangepast worden.

Minder moeilijk beginnen

Wat minder ambitieus is een patent waarin Microsoft voorstelt de neurologische activiteit van een mens te gebruiken als een soort analoog controlemechanisme voor een computer. Denk daarbij aan het aanpassen van het volume of het bewegen van de muisknop. Daarvoor zijn wat minder verfijnde algoritmes nodig, en dat maakt het realistischer.

Het laatste patent heeft betrekking op een interface waarbij neurologische gegevens gebruikt worden om te bepalen welke modus de computer in moet verkeren. Daarbij wil Microsoft de interface aanpassen aan de mentale staat van de gebruiker. Op welke manier het bedrijf dat precies voor ogen heeft wordt niet duidelijk, maar wellicht dat er gedacht wordt aan bijvoorbeeld een tabletmodus waarbij aanraakbediening gebruikt wordt.