2min

Gartner heeft het zogeheten onderzoeksrapport Critical Capabilities for Wired and Wireless LAN Access Infrastructure gepubliceerd. Wat opvalt aan de resultaten is dat Aruba Networks, een bedrijf dat onder Hewlett Packard Enterprise valt, voor het eerst beter scoort dan Cisco. Gartner heeft al vaker eenzelfde onderzoek gedaan en doorgaans bericht Techzine niet over dergelijke onderzoeken. We maken dit keer een uitzondering omdat Cisco lang gezien werd als onaantastbare nummer 1.

Het onderzoeksbureau kent aanbieders in verschillende categorieën scores toe, namelijk zes verschillende netwerktoepassingen. In iedere categorie werd Aruba uitgeroepen tot de leider, terwijl dat een jaar geleden nog anders was. Toen waren er vijf categorieën, waarbij Cisco vier keer koploper was en Aruba één keer.

Het gaat om de onderdelen Unified Wired and WLAN Access, Wired-Only Refresh/New Build, WLAN-only Refresh/New Build, Performance Stringent Applications, Multivendor Networking Environment en Remote Branch Office With Corporate HQ. Gartner prijst onder meer Aruba’s AirWave netwerkmanagementtechnologie en ClearPass veilige netwerktoegangstechnologie als “enkele van de meest complete oplossingen in de markt.”

Specifieke scores

De scores die toegekend zijn lopen tot het getal vijf. Het is goed denkbaar dat vooral de categorie unified wired- en WLAN-access als erg belangrijk gezien wordt. Hierin wist Aruba een 4,04 te halen, terwijl Cisco een 3,83 haalde. Daarmee is Cisco nog wel de nummer twee. In andere categorieën staat Cisco in de top vijf, op multivendor networking environment na.

Verder zien we ook dat Huawei en Aerohive Networks het in meerdere categorieën goed doen. Aerohive is bijvoorbeeld de nummer drie in WLAN-Only Refresh/New Build met een 3,84, waar nummer twee Mist Systems 3,89 scoort en Aruba 4,06. Huawei vinden we in de categorieën Remote Branch Office With Corporate HQ en Performance Stringent Applications op plek drie, waar alleen Aruba en Cisco hoger scoren.

Het onderzoek kwam iedere keer met een totale score, terwijl er ook tabellen zijn over prestaties bij zeer specifieke onderdelen. Aan de hand daarvan kan een uiteindelijke score voor toepassingen bepaald worden. De zes categorieën zijn daardoor wel representatief, maar garanderen niet dat Aruba altijd de beste keuze is. We zien bijvoorbeeld in de tabel product/service scores voor kritieke mogelijkheden dat Cisco bij bekabelde toegang met een 4,2 het hoogst scoort. Aruba haalt in dit geval een 4,0.