De Amerikaanse telecomprovider Verizon staat op het punt zijn eerste commerciële 5G-netwerk te lanceren. Het bedrijf heeft vandaag bekend gemaakt dat het eind volgend jaar de technologie in drie tot vijf steden wil uitrollen. De bedoeling is om in de tweede helft van 2018 te beginnen in Sacramento, California.

Dat meldt Verizon vandaag in een persbericht. Het bedrijf laat weten nog vast te moeten stellen in welke andere steden de technologie straks uitgerold wordt. Duidelijk is wel dat het van plan is er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Naar het schijnt zou 5G in eerste instantie voor zo’n 30 miljoen Amerikaanse huishoudens beschikbaar zijn.

Welke technologie

Het is niet bekend welke technologie Verizon precies gebruikt om de 5G-netwerken uit te rollen. Het bedrijf heeft ook niets bekend gemaakt over de snelheid waarmee de netwerken zullen werken. Het zegt enkel dat het “vertrouwen in de nieuwe technologie, aangedreven door het millimetergolfspectrum” heeft.

Verizon voerde de afgelopen tijd al verschillende proeven uit met 5G-technologie. Wellicht heeft het daarom voor Sacramento gekozen: die stad diende samen met tien andere steden als basis voor een proef van Verizon met 5G-technieken. Welke steden naast Sacramento gekozen zijn is nog niet zeker, aankondigingen daarover “komen op een later moment.”

Wereldwijde standaard

“Dit is een belangrijke aankondiging voor klanten en investeerders die hebben gewacht op het moment dat de 5G-toekomst werkelijkheid wordt,” laat Hans Vestberg, CTO van Verizon in een statement weten. “We waarderen het dat onze partners zoveel passie en technologische ondersteuning bieden bij onze pogingen een 5G-standaard te zetten.”

Het bedrijf ziet de aankondiging van vandaag als een manier om een framework op te bouwen waarmee “de toekomstige uitrol van 5G versneld moet worden”. Ook denkt het bedrijf op deze manier een wereldwijde standaard te kunnen vestigen.