2min

Het belangrijkste cyberagentschap uit het Verenigd Koninkrijk, National Cyber Security Centre (NCSC), raadt overheidsorganen af antivirussoftware van Russische bedrijven te gebruiken. Daarmee komt er een belangrijk instantie bij die zich met stappen richt op Kaspersky Lab, dat zich in Moskou vestigt.

In een brief aan de Britse departementen stelt NSCS-directeur Ciaran Martin dat antivirussoftware gemaakt in Rusland niet gebruikt zou moeten worden in systemen, indien die systemen informatie bevatten waarmee de nationale veiligheid aangetast wordt als de Russische overheid daar toegang tot krijgt. Ondertussen is de NSCS in gesprek met Kaspersky om te kijken of er een systeem te ontwikkelen valt voor het beoordelen van de producten.

Zondebok

Reuters weet dat Kaspersky ernaar uit kijkt om samen met het agentschap het probleem op te lossen. Waarschijnlijk vreest het beveiligingsbedrijf niets, aangezien aantijgingen rondom de veiligheid en banden met de Russische overheid tot op heden ontkend zijn. Kaspersky ziet zichzelf als een zondebok in de stijgende spanning tussen Washington D.C. en Moskou. Dit leidde eerder al tot een verbod op Kaspersky-software binnen Amerikaanse overheidsinstellingen, mede door het mogelijke risico op Russische spionage.

Een reactie op de waarschuwing kwam er van Barclays. De bank e-mailde een aantal van zijn online bankier-klanten over het gratis aanbod Kaspersky antivirus, waar Barclays uit voorzorg mee zal stoppen. De stap komt voort uit informatie die in het nieuws was, legt de bank uit. Als de klant de software al geïnstalleerd heeft, wordt geadviseerd om niet over te gaan tot actie.

Ontkenning

De beschuldigingen van achterdeurtjes in de programma’s om de Russische inlichtingendiensten te helpen, zouden in de Verenigde Staten een omzetvermindering van vijf tot acht procent veroorzaakt hebben. Kaspersky blijft enige betrokkenheid ontkennen. Onlangs verklaarde de CEO nog uit Rusland te vertrekken als de overheid hem of zijn personeel vraagt iets verkeerd te doen.