1 min

Tags in dit artikel

IBM komt met een chip voor PPC’s, dat meldt persbureau Reuters. De chip moet volgend jaar in Apple’s Macintosh computers zitten. PowerPC 970 microchip moet twee keer zo veel data in een keer verwerken dan de chips die nu in de PC’s zitten. Dit gebeurd met 64 bits, de snelheid gaat 1.8 Gigahertz worden. De nieuwste Intel Pentium zoeft met 2.8 Gigahertz maar heeft 32 bits om te verwerken. De nieuwe chip is geweldig voor de Mac computers wat veel wordt gebruikt voor het maken van hoogstaande graphics, mediabewerkingen en andere expressieve taken die veel eisen van de chip. IBM verwacht de nieuwe chip voor de PPC volgend jaar.

IBM heeft Power4 chip gebruikt als basis, het is zegmaar een ‘lite’ editie van de Power4 chip. De Power4 chip is onderdeel van de ‘Regatta’ servercomputers van IBM. Er zijn wat onderdelen weggelaten, zo zijn er voor de Power4 twee central processing units terwijl de PowerPC 970 een CPU heeft.

Op de PC word ook een 64 bits processor verwacht. Dit is de Hammer van Advanced Micro Devices of AMD. AMD is de grootste concurrent van Intel die in 2004 de Nehalem gaat uitbrengen, wat de specs hiervan zijn is puur speculatief.