Windows Media Player 9, zal op de exacte datum van 7 januari in de winkels verschijnen, zo stond verborgen onder een persbericht. De eerste publieke bèta van de mediaspeler zag reeds in september het licht. Deze had wel een zeer slechte eigenschap, eenmaal geinstalleerd op een pc, liet het programma zich niet meer verwijderen. De nieuwe Media player kan wel gewoon verwijderd worden van de pc. WMP9 biedt onder meer de mogelijkheid om muziek van een audio-cd naar wma-formaat om te zetten. Voor mp3 is weer een aparte plug-in nodig, want Microsoft wil geen licentiegelden betalen voor een mp3-codeermachine. Bovendien promoot de fabrikant liever z’n eigen formaat.

Met WMP9 introduceert Microsoft ondersteuning voor nieuwe mediaformaten (‘Corona’). Volgens het bedrijf zijn de nieuwe geluids- en videobestanden ongeveer eenvijfde kleiner dan de huidige wma-generatie. Nieuw is ook de aanwezigheid van een lossless-geluidsformaat, dat in tegenstelling tot wma en mp3 niets van de oorspronkelijke opname weggooit. . Dat maakt het formaat vooral interessant om de volle warmte van een muziekstuk en al zijn surroundeffecten te behouden.

De nieuwe player van Microsoft neemt het op tegen de velle concurrentie van Apple (Quicktime) en RealOne, van RealNetworks. Microsoft hoopt dat de Corona-technologie succesvol word, en veel gebruikt gaat worden in de wereld van de multimedia, hierbij moet je denken aan dvd-spelers en autoradio’s. Microsoft heeft hierover al verschillende contracten met elektronicabedrijven gesloten.

Op 7 januari lanceert Microsoft ook Moviemaker 2. Hier was ook al een bèta van beschikbaar. Het videomontageprogramma werkt enkel onder Widows XP en stelt zeer stevige systeemeisen. Zo heeft de optimale configuratie 512 MB geheugen en een processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz.