Abonneer je gratis op Techzine!

Aangezien Microsoft alvast aangekondigd heeft dat er ook een versie van Vista komt zonder Media Player kan de softwaregigant zich volledig richten op de ontwikkeling van de nieuwste versie van haar Mediaplayer applicatie. Inmiddels is bekend dat sommige onderdelen van de geintegreerde Media Player 11 van Vista al eerder uitgebracht gaan worden als standalone versie voor Windows XP.

Jammergenoeg is er over de XP versie van Mediaplayer 11 nog niet veel bekend, behalve dat Microsoft deze versie nu aan het afronden is en de definitieve versie nog voor het einde van juni dit jaar op de markt wil brengen.
Meer is er bekend over de functies die de Mediaplayer in Windows Vista zal gaan krijgen, waar dus bijgezegd moet worden dat deze versie een stuk uitgebreider zal worden als de XP versie. Van de Vista versie circuleert ook al enige tijd een publieke testversie.

Samenwerking met portable apparaten
Grootste verbetering in de nieuwe versie is de samenwerking met portable apparaten. Deze versie zal net als iTunes fungeren, waarbij mensen hun portable apparaat kunnen synchroniseren met hun computer. Daarbij kunnen ze behalve muziek ook afbeeldingen en videobestanden overzetten.
Ook zal het mogelijk zijn om de portable speler te vullen met willekeurige nummers uit de muziekcollectie. Ook kunnen beveiligde mediabestanden nu aangepast worden, zodat de kwaliteit en, als gevolg daarvan, ook de grootte van het bestand verminderd kunnen worden.
Helaas voor iPod bezitters heeft Microsoft geen behoefte om hierin Apple’s FairPlay DRM systeem te ondersteunen, waardoor nummers uit een Windows Media online winkel nog steeds niet op de iPod af te spelen zijn.
Het is in ieder geval nog niet duidelijk of de Mediaplayer de iPod uberhaupt zal ondersteunen.

URGE muziekservice
Omdat Microsoft en iTunes niet door één deur kunnen, heeft Microsoft al enige tijd geleden besloten om met Apple te gaan concurreren. Daarvoor is Microsoft de samenwerking aangegaan met ’s werelds bekendste muziekzender, namelijk MTV. Beide bedrijven hebben de muziekdienst Urge opgezet. Het promoten van deze service zal geen probleem zijn aangezien beide bedrijven over genoeg mogelijkheden beschikken om de service aan de man te brengen, zoals bijvoorbeeld de vele muziekzenders van MTV.

Uitgebreider DRM systeem
Voor de mensen die de hele heisa rond HD DVD en Blu-ray al dan niet opzettelijk gemist hebben: Digital Rights Management, oftewel DRM komt eraan en blijft voorlopig ook even van de partij. Zoals gezegd gebruikt Apple haar eigen FairPlay DRM systeem, waardoor muziek op een iPod of een cd/dvd gebrand kan worden. Microsoft gaat hier nog een stapje in verder, want het DRM systeem geeft rechthebbenden de mogelijkheid om hun content van diverse rechten te voorzien. Zo kan er voor elke content ingesteld worden of de content af te spelen is op een PC, of de content op een portable speler afgespeeld kan worden, of dat het nummer op een CD of DVD gebrand kan worden.

Nieuwe interface
Als laatste is ook de interface gerestyled. Zo wordt de muziekbibliotheek nu niet meer alleen als lange lijst weergegeven, maar kunnen alle albums ook middels de album art (covers) weergegeven worden, waardoor het lijkt alsof je door een ouderwetse platenbak bladert.
Net als bij iTunes heeft Microsoft de zoekmachine geindexeerd, waardoor de zoekresultaten in beeld verschijnen terwijl de gebruiker de verschillende letters van de zoekopdracht intikt.