Sharman Networks, eigenaar van de populaire KaZaA ruilsoftware, heeft gisteren een tegenclaim ingediend tegen de grote platenmaatschappijen en Hollywood studio’s. Het bedrijf beschuldigt de muziekindustrie van misbruik van zijn auteursrechtbevoegdheid. Sharman beweert, in een gisteren ingediende claim bij de rechtbank in Los Angeles, dat de grote entertainmentbedrijven hebben samengespannen om potentiële online rivalen uit de markt te drukken. Door deze houding heeft de industrie volgens Sharman geen recht om auteursrechten te verdedigen in de rechtszaal, althans niet zolang ze haar houding corrigeert.

Sharman is aangeklaagd door de muziekindustrie wegens online inbreuk op auteursrechten. Vorige week bepaalde een rechter dat de platenmaatschappijen en filmstudio’s hun rechtszaak tegen Sharman in de Verenigde Staten kunnen doorzetten. Volgens de entertainmentindustrie is KaZaA net als Napster en Aimster een illegale dienst. De twee laatstgenoemde zijn op last van de rechter gesloten. Volgens Sharman is KaZaA echter fundamenteel anders, omdat het is opgezet om voordeel te behalen uit legale online distributie. Sharman heeft de KaZaA software begin 2002 gekocht en was van plan geld te verdienen met het distribueren van geautoriseerd auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De eigenaar van KaZaA hoopt dat de de rechter zal oordelen dat de entertainmentindustrie zich schuldig heeft gemaakt aan antitrustafspraken. Sharman zegt in 2002 verschillende malen met de film- en muziekindustrie om de tafel te hebben gezeten in een poging licenties te verkrijgen. Hoewel enkele topmensen uit de industrie wel degelijk geïnteresseerd waren, kregen zij de opdracht niet in zee te gaan met Sharman of diens partner Altnet. Altnet bevestigt het verhaal van Sharman.