min

Tags in dit artikel

, , ,

De Computer en Communications Industry Association heeft, naar nu blijkt, eind januari een klacht ingediend bij het directoraat-generaal Concurrentie van de Europese Commissie. Met de klacht wil de Amerikaanse brancheorganisatie bereiken dat de Europese Unie Microsoft verhindert om zijn Windows-monopolie te gebruiken om aanpalende marktsegmenten in zijn greep te krijgen.

De verzamelde bedrijven, waaronder Nokia, Eastman Kodak, Fujitsu, NTT Communications, Sun, AOL Time Warner en Oracle, willen dat de Europese Commissie Microsoft verbiedt om instant-messagingsoftware, e-mailsoftware, internet functionaliteit, het programma Movie Maker en andere niet strikt voor de besturing van de pc noodzakelijke software te bundelen met het besturingssysteem Windows XP. Daarnaast vragen ze de Europese autoriteiten Microsoft te dwingen om Java op te nemen in Windows, open standaarden en protocollen te gebruiken en de licentievoorwaarden voor zijn belangrijkste producten openbaar te maken.

De Europese Commissie is volgens Europees recht verplicht de klacht te onderzoeken. Dat kan de afronding van het lopende onderzoek naar verstoring van de concurrentieverhoudingen door Microsoft met eerdere versies van Windows vertragen.