min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een coalitie van computer-, telefoon- en internetbedrijven heeft dinsdag een nieuw offensief bekendgemaakt tegen Microsoft, dat er door de bedrijven van wordt beschuldigd met zijn nieuwe besturingsprogramma Windows XP de Europese antitrustwetgeving te overtreden. De in Washington gevestigde Computer & Communications Association (CCIA) heeft 31 januari een klacht gedeponeerd bij de Europese Commissie. Een woordvoerster van de commissie zei dat de nieuwe klacht zal worden onderzocht, maar benadrukte dat dit niet van invloed zal zijn op het al drie jaar lopende onderzoek tegen Microsoft. Euro commissaris van mededingingszaken Mario Monti verwacht dit onderzoek in de eerste helft van dit jaar af te ronden.

In de lopende zaak beschuldigen EU-onderzoekers Microsoft ervan zijn dominante positie op de markt voor PC-besturingssystemen te misbruiken om een voet tussen de deur te krijgen op de aanverwante markt voor media- en serversoftware. De nieuwe klacht betreft Windows XP, dat eind 2001 op de markt werd gebracht. Met Windows XP probeert Microsoft volgens de klagers zijn bestaande monopolies op onwettige wijze te beschermen en de concurrentie op nieuwe software- en dienstenmarkten op ongeoorloofde wijze uit te schakelen. Volgens de klagers is de gebruikersinterface van Windows XP geheel op de eigen software van Microsoft toegesneden, waardoor toepassing van producten van concurrenten lastiger wordt gemaakt. Microsoft zou voorts weigeren volledige openheid te geven over het bestandsformaat van zijn Office-suite. Door toepassing van merkgebonden technologie en beperkende licentiëring worden concurrerende producten buitengesloten. Microsoft misbruikt zijn dominante positie in oude markten zoals e-mail en in nieuwe zoals handcomputers en smart phone-software, aldus de klagers.

Bij de CCIA zijn onder meer America Online, Kodak, Sun Microsystems, Nokia, UPS, Yahoo, Casio, Verizon en Fujitsu aangesloten. De CCIA is als belanghebbende derde al betrokken bij het lopende EU-onderzoek naar Microsoft. De nieuwe klacht is volgens de CCIA ingegeven door het nieuwe "misbruik" van Microsoft met Windows XP. Een woordvoerster van het Europese hoofdkantoor van Microsoft in Parijs, Tiffany Steckler, zei dat de door de klagers naar voren gebrachte punten deels al aan de orde zijn geweest in rechtszaken in de Verenigde Staten. Volgens Microsoft moeten de schikking die het vorig jaar met de Amerikaanse autoriteiten heeft bereikt en stappen die het uit eigen beweging heeft gezet afdoende zijn om eventuele Europese bezwaren te ondervangen.

Als uiterste sanctie kan de Europese Commissie Microsoft een boete opleggen van 10 procent van zijn over de hele wereld behaalde omzet. De jaaromzet van Microsoft bedraagt ruim dertig miljard dollar.