min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Apple lanceerde gisteren tijdens zijn ontwikkelaarconferentie ‘s werelds eerste 64 bit personal computer, de PowerMac G5. Daarmee gaat een oude wens van het bedrijf in vervulling; in het verleden is al eens eerder gewerkt aan een 64 bit-uitvoering van de PowerPC processor die Apple samen met IBM ontwikkelt. Pas nu kan de technologie dank zij voldoende grote geheugens (tot 8 gigabyte) ook daadwerkelijk worden ingezet. Apple mikt met de G5 vooral op de grafische industrie (Photoshop bewerkingen) en de wetenschappelijke wereld. Adobe Photoshop is op de Power Mac G5 ten minste twee keer zo snel als op de snelste Power Mac G4.

Naast een 2 GHz 64-bits-processor beschikt de G5 over een eerste 1-GHz-frontsidebus, een systeembus bandbreedte van 16 gigabyte per seconde en de snelste PCI interface (133-MHz PCI-X) op de markt. De G5 is daarmee veel sneller dan de snelste Pentium 4- en Xeon-systemen. De aluminium behuizing heeft een innovatief computergestuurd koelsysteem dat uit vier onafhankelijk gestuurde warmtezones bestaat. Elke zone bevat een ventilator die apart wordt aangestuurd. Ondanks de grote hoeveelheid ventilatoren is de Power Mac G5 twee keer zo stil is als de Power Mac G4

De Power Mac G5 wordt verder standaard geleverd met een NVIDIA GeForceFX 5200-videokaart of een ATI Radeon 9600 Pro-videokaart, Gigabit Ethernet, FireWire 800, twee FireWire 400-poorten, drie USB 2.0-poorten, ondersteuning voor twee beeldschermen, optische digitale geluidsinvoer en -uitvoer, analoge geluidsinvoer en uitvoer en een koptelefoonaansluiting. Het systeem ondersteunt tevens draadloos netwerken met een snelheid van 54 Mbps via AirPort Extreme en Bluetooth. Het nieuwe systeem is vanaf augustus verkrijgbaar vanaf 2799 euro ex BTW.

Apple topman Steve Jobs toonde gisteren ook het nieuwe besturingssysteem MacOS 10.3 (werknaam Panther), dat voor het einde van het jaar moet verschijnen. Het bevat een kleine honderd nieuwe functies, hoewel geen van alle werkelijk schokkend zijn te noemen. Aardig is Exposé, een nieuwe techniek waarmee gebruikers alle geopende vensters in één oogopslag kunnen bekijken of juist wegdrukken en iChat AV, een eerste videovergadersoftware van Apple. Naar aanleiding van deze release heeft Apple een camera op de markt gebracht met onder meer autofocus en richtmicrofoons.

Sterk verbeterd zijn verder de zoekfunctie van het OS, de zogenoemde Finder (bureaubladomgeving) en de videoweergave. Nieuw is de ondersteuning voor op IPSec gebaseerde VPN netwerken van Microsoft en Cisco, geïntegreerde faxsoftware en een lettertypecatalogus. Daarnaast kunnen nu ook essentiële mappen worden versleuteld met 128 bit encryptie. Ook zal er weer een serverversie van de systeemsoftware verschijnen. Mac OS X kent volgens Jobs inmiddels meer dan zeven miljoen actieve gebruikers kent en het aantal Mac OS X-programma is gedurende het afgelopen jaar verdubbeld tot meer dan zesduizend.