3min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple introduceerde gisteren een nieuwe Power Mac G5-desktoplijn met standaard twee 64-bits PowerPC G5-processors in elk model. Het nieuwe topmodel van de Power Mac G5-reeks heeft twee 2,5-GHz processors aan boord en beschikt over de snelste frontsidebus van dit moment met een snelheid van 1,25 GHz per processor en een nieuwe, geavanceerde vloeistofkoeling. Het instapmodel met twee 1,8-GHz processors komt op de markt vanaf 2.219 euro (inclusief BTW). De Power Mac G5 met twee 2,5-GHz processors aan boord krijgt een adviesprijs van 3.319 euro (inclusief BTW).

"Professionals in de grafische sector, de film-, video- en muziekindustrie, webdesigners en wetenschappers zijn nu meer dan ooit overtuigd van de ongeëvenaarde kracht en topprestaties van de Power Mac G5 met twee processors in combinatie met Mac OS X, het op UNIX gebaseerde besturingssysteem van Apple", aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Product Marketing van Apple. "Elke Power Mac G5 heeft nu standaard twee processors aan boord en levert nog betere prestaties."

De kracht van de Power Mac G5 schuilt achter de PowerPC G5-processor die gezamenlijk is ontwikkeld door IBM en Apple, en opdrachten uitvoert met 64-bits-rekenkracht. Dat is beduidend sneller en krachtiger dan de gangbare 32-bits processors in de meeste andere PC’s. De 64-bits-verwerking van de PowerPC G5-processor maakt het tevens mogelijk om het geheugen van de Power Mac G5 uit te breiden tot maar liefst 8 GB. De Power Mac G5 voert standaard geavanceerde 64-bits-berekeningen uit, evenals bestaande 32-bits-programma’s. Dankzij twee 2,5-GHz PowerPC G5-processors, elk met een onafhankelijke 1,25-GHz frontsidebus, levert het topmodel van de Power Mac G5 een ongeëvenaarde bandbreedte tot maar liefst 20 GBps. Elke Power Mac G5 wordt geleverd met Mac OS X versie 10.3 "Panther", de nieuwste versie van het op UNIX gebaseerde en uiterst stabiele besturingssysteem van Apple. Deze combinatie geeft de Power Mac G5 een ongeëvenaarde rekenkracht die andere desktop-PC’s het nakijken geeft.

De Power Mac G5 is uiterst krachtig en snel en presteert aanzienlijk beter dan concurrerende desktops, vooral bij gebruik van software voor creatieve en wetenschappelijke sectoren. Een vergelijkende test tussen de Power Mac G5 met twee 2,5-GHz processors en 3,4-GHz Pentium 4-PC’s leverde de volgende resultaten op:

* De Power Mac G5 met twee 2,5-GHz processors voerde een test met 45 veelgebruikte bewerkingen in Adobe Photoshop haast twee keer zo snel uit als een PC met een 3,4-GHz Pentium 4-processor;
* de Power Mac G5 met twee 2,5-GHz processors speelde in Logic Pro 6 tot 138 tracks met galm meer af (meer dan vier keer zo veel) dan een pc met een 3,4-GHz Pentium 4-processor met Cubase SX; en
* de Power Mac G5 met twee 2,5-GHz processors en Final Cut Pro HD speelt acht streams met 8-bits SD-video af, versus vijf streams op een Avid-werkstation met twee 3,06-GHz Xeon-processors.

Met twee 1,5-Gbps seriële ATA-interfaces, de snelste PCI-X-interfacetechnologie van dit moment en een AGP 8x Pro grafische versneller biedt de Power Mac G5-lijn uitstekende uitbreidingsmogelijkheden. Apple levert de Power Mac G5 standaard met een NVIDIA GeForceFX 5200 Ultra- of een ATI Radeon 9600 XT-videokaart. Als optie kunnen klanten tevens de uiterst snelle ATI Radeon 9800 XT-kaart laten inbouwen in de Power Mac G5. Dit is vooral interessant voor visualisaties, gameliefhebbers en 3D-ontwerpers. De Power Mac G5 heeft voorts Gigabit Ethernet aan boord, evenals FireWire 800- en FireWire 400-poorten, drie USB 2.0-poorten, optische digitale audio-invoer en -uitvoer, ingebouwde ondersteuning voor draadloze 54-Mbps AirPort Extreme-netwerken (volgens de WiFi 802.11g standaard, ook compatibel met 802.11b) en een optionele Bluetooth-module.