min

Tags in dit artikel

, , ,

Het elektronicaconcern Philips heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 42 miljoen euro geboekt, tegenover een verlies van 1,36 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het concern dinsdag voorbeurs bekendgemaakt. Philips presteerde beter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een verlies. Het concern kon de winst behalen door meevallers van 78 miljoen euro uit de verkoop van aandelen ASML en Vivendi Universal. Vlak voor het einde van het tweede kwartaal, eind juni, verkocht Philips een deel van de aandelen van de chipmachinefabrikant ASML. Deze verkoop was goed voor ongeveer 75 miljoen euro. Ook positieve resultaten bij verscheidene bedrijfsonderdelen en diverse deelnemingen droegen bij aan het winstcijfer.

Het bedrijfsresultaat was echter negatief en kwam uit op een verlies van 26 miljoen euro. Dat is inclusief een bijzondere nettolast voor belastingen van 84 miljoen. In het tweede kwartaal van vorig jaar schreef Philips een positief bedrijfsresultaat van 165 miljoen euro, toen inclusief nettobaten voor belasting van 96 miljoen euro. De pensioenlasten stegen met 85 miljoen euro ten opzichte van het tweede kwartaal in 2002. De omzet daalde met 18 procent. De belangrijkste oorzaak daarvan is volgens Philips de koersdaling van de dollar. Verscheidene desinvesteringen vorig jaar droegen ook bij aan de omzetdaling. Zonder deze twee factoren daalde de omzet met 1 procent. In totaal kwam de omzet uit op 6,5 miljard euro (8,0 miljard in het tweede kwartaal van 2002).

Het concern verlaagde de ‘overheadkosten’ met 338 miljoen euro, daarmee is de beoogde jaarlijkse kostenbesparing van 300 miljoen euro al overtroffen. De totale kostenbesparingsprogramma’s liggen volgens Philips op schema, dit jaar moet de beoogde besparing van 1 miljard euro zijn gerealiseerd.

Lees meer