Verzekerden van Zorgverzekeraar VGZ kunnen vanaf 1 januari 2004 hun receptmedicijnen bestellen via internet en per post thuis of op het werk laten afleveren. VGZ tekent hiervoor vandaag een overeenkomst met het internetbedrijf eFarma. Voor VGZ betekent dit een aanzienlijk prijsvoordeel ten opzichte van reguliere apothekers. Het voordeel wordt deels direct en deels via de premie doorgegeven aan de klant.

Verzekerden die receptmedicijnen nodig hebben kunnen het recept opsturen of faxen naar eFarma – of dit vragen aan hun huisarts – en krijgen enkele dagen later het medicijn gratis thuisbezorgd. Verzending gebeurt aangetekend door TPG-pakketservice of koeriersdienst. Spoedaanvragen worden telefonisch in behandeling genomen en dezelfde dag (regio Amsterdam; vanaf 1 april ook regio Rotterdam) of de volgende dag op een afgesproken tijdstip afgeleverd. eFarma declareert de kosten bij VGZ. De kosten van de medicijnen zijn door de manier van werken een stuk lager dan bij andere apotheken. eFarma geeft bovendien volledig inzicht in de behaalde inkoopkortingen en keert de helft uit aan VGZ. Verzekerden die dagelijks medicatie gebruiken en dit bij eFarma bestellen krijgen achteraf aan het eind van het jaar minimaal 17 euro op hun bankrekening.

De dienstverlening van eFarma gebeurt volledig op basis van de Nederlandse Apotheek Norm. Dat houdt onder andere in dat eFarma ook medicatiebewaking en begeleiding van de patiënt verzorgt. Bij inschrijving wordt gevraagd naar medicijngebruik en ziektebeelden. eFarma is een volledig uitgeruste apothekersorganisatie met gediplomeerde apothekers en apothekersassistenten en kan alle gangbare medicijnen leveren.