2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Europese Unie heeft de ‘ruzie’ over het Galileo-project opgelost met de VS. Galileo is het Europese antwoord op het Amerikaanse Global Positioning System (GPS). Dit wordt gebruikt voor satellietnavigatie. De Europeanen zouden te afhankelijk zijn van de Amerikanen. Dat is ook wel zo, want het Pentagon hoeft maar een gil te geven en het hele systeem is voor iedereen, behalve voor het Amerikaans leger, onnauwkeurig en dus waardeloos. Dit komt goed van pas tijdens een oorlog. Althans voor de Amerikanen.

Het zou best kunnen dat er tijdens de inval in Irak mensen waren die er iets langer over deden om op hun bestemming te komen. Het GPS was toen namelijk vertroebeld. En maar schelden op het navigatie systeem en de autodealer, die dat ding waarschijnlijk heeft ingebouwd. Europa zit daar niet op te wachten natuurlijk. Nu had dit voorbeeld betrekking op het burgerlijke gebruik van GPS, maar stel nu eens dat het onze eigen militairen betreft. Dan is het natuurlijk ondenkbaar dat onze jongens hun operaties niet kunnen uitvoeren, omdat de Amerikanen tegelijkertijd bezig zijn met iets anders. Dit en nog meer oorzaken hebben ervoor gezorgd dat Galileo van de grond werd gestampt.

Het conflict dat maarliefst vier jaar voorduurde, lijkt nu opgelost. Beide partijen zijn ervan overtuigt dat een concurrentiestrijd alleen maar onnodig de defensiepot aanspreekt. Volgens de overeenkomst is er geen volkomen, apart navigatiesysteem nodig naast GPS. De Amerikanen beloven Europa dat het vrij verkrijgbaar zal zijn en blijven voor iedereen en dat niemand wordt voorgetrokken. Toch wordt Galileo uitgewerkt. De versie die nu wordt ontwikkelt zal compatibel zijn met GPS. Zo kan het systeem gebruikt worden voor commerciële, burgerlijke en militaire doeleinden, zonder dat er een strijd is tussen een Amerikaanse en een Europese versie.

Wat dit concreet betekent? Geen concurrentie, en dat de EU genoegen neemt met het huidige GPS systeem en daar op gaat inspelen met haar kleinere variant. En dat Europa kan terugvallen op haar eigen variant, zodra de VS de oorlog komt meteen van de EU lidstaten. Die kans is natuurlijk heel klein.