min

Tags in dit artikel

,

Ex-topman Bernie Ebbers van het failliete Amerikaanse telecomconcern Worldcom is aangeklaagd wegens verdenking op fraude, samenzwering en het afleggen van valse verklaringen.

Dit maakte de Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, dinsdag bekend. De aanklacht onstond door een onderzoek naar een boekhoudschandaal van 11 miljard dollar bij Worldcom.

De 62-jarige Ebbers was tot dinsdag buiten schot gebleven. Vier van de eerder aangeklaagden hebben schuld bekend en werken nu mee aan het onderzoek. De vroegere rechterhand van Ebbers ontkende lang, maar kort voor de verklaring van minister Ashcroft bekende hij dinsdag ook schuld.

Het proces tegen Sullivan, de rechterhand van Ebbens, zou op 7 april beginnen. Nu hij schuld heeft bekend, moet hij waarschijnlijk ook getuigen tegen Ebbers.

Dat de Amerikaanse minister de aanklacht tegen Ebbers persoonlijk bekend maakte, betekent dat de Amerikaanse regering de vervolging van frauderende bedrijfsbestuurders zeer ernstig neemt. Met de naderende presidentsverkiezingen is dat ook niet vreemd.

Ondertussen heeft de onderneming de naam aangenomen van het overgenomen bedrijf MCI. Binnen enkele maanden zal zij uit surseance komen.

We bedanken DarkSkeleton voor het insturen van dit bericht!