2min

Tags in dit artikel

,

Een goed imago doet de omzet stijgen. Door een studie van de universiteit van Michigan wordt het cliché dat Apple-kopers zeer tevreden klanten zijn nog maar eens bevestigd. In de American Customer Satisfaction Index ook wel de ACSI staat Apple Computer van alle pc-producten boven aan de lijst. De universiteit ondervraagt ieder kwartaal ongeveer 250 klanten van belangrijke bedrijven naar hun houding tegenover een aantal tevredenheidsindicatoren al sinds 1994.

De tevredenheid van consumenten in de IT-sector stilaan weer het niveau van 2000 haalt, komt door krachtiger computers, lagere prijzen en meer ervaring bij de gebruikers. Hierdoor is de tevredenheid gestegen. In het tweede kwartaal van dit jaar noteert de computerindustrie een gemiddelde score van 74 op een schaal van 0 tot 100. Dit is de hoogte score in vier jaar tijd en bijna 3 procent meer dan vorig jaar. Apple heeft van alle computerfabrikanten de leiding met 81 punten. Het bedrijf uit Cupertino slaagde erin de voorbije twee jaar om telkens met 5 procent te klimmen. Met 2 puntjes minder is computerbouwer Dell op de tweede plaats.

Hewlett-Packard vergaat het minder goed. Het bedrijf blijft achteruit gaan, ook na de fusie met Compaq. Onder het IT-gemiddelde is de computerfabrikant teruggezakt die midden jaren ’90 nog de kopgroep aanvoerde. Jack West, co-sponsor van de studie zegt: "Op prijsgebied blijft HP competitief, maar klantentrouw en tevredenheid vergen meer dan enkele lage prijzen".

Voor een bedrijf is een hogere klantentevredenheid niet alleen leuk maar het levert ook nog eens meer geld op. Bij hetzelfde bedrijf doen tevreden klanten namelijk regelmatiger aankopen. Professor Claes Forneel die de studie begeleidt meldt: "De aandelenprijs ligt meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar nadat de verkoop van Apple computers steeg."

Voornamelijk zoekmachines scoren heel goed in de internetsector en dat is opmerkelijk. Ze halen namelijk met de 3 procent die ze dit jaar hebben gehaald een tevredenheidsscore van 80. Vorig jaar hadden ze een stijging van 15 procent. Een aardig schepje er boven op dus. Uiteraard is Google de leider met 82 punten. Hun houding als agressieve innovator liet het bedrijf toe hun goede score van vorig jaar te behouden. Nu het bedrijf op de beurs genoteerd staat komt dit goed van pas.