Vanaf vandaag heeft "oom Agent" de mogelijkheid om meer gegevens op te vragen over mobiele telefonie dan voorheen. Dit komt door een wetswijziging. In de wet staat echter wel dat deze gegevens alleen mogen worden opgezocht bij mensen die verdacht worden van een misdrijf waarvoor ze meer dan 4 jaar celstraf kunnen krijgen.

Als dit het geval is dan mag een officier van justitie allerlei informatie opvragen bij de telecombedrijven. De gegevens die de politie en justitie nu mogen opvragen zijn: de datum en het tijdstip van een telefoongesprek, de identiteit van de gesprekspartner, de duur van het gesprek en vanaf welke locatie de verdachte belde. Ook mogen politie en justitie door de wetswijziging de persoonsgegevens van verdachte bellers opvragen. Hieronder vallen naam, adres en het telecommunicatienetwerk waarvan de persoon gebruik maakt.

Door nieuwe technologieën zijn er steeds meer gegevens over bellers beschikbaar. Zo kan in een gebied met veel GSM-antennes de locatie van een verdachte tot op enkele meters nauwkeurig worden bepaalt. In gebieden met een minder antennes kan dit oplopen tot enkele honderd meters.