2min

Tags in dit artikel

,

Utrechtse ICT-ondernemers lijken weer enig optimisme te tonen. De malaise in de ICT heeft de regio Midden-Nederland extra hard getroffen, maar bedrijven in deze branche melden na wat lijkt op een eeuwigheid, zowaar enig optimisme.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door HansDekker.com in opdracht van Skillcity Utrecht (‘versnellingsnetwerk van ICT-ondernemers in Midden-Nederland’) en de provincie Utrecht. Ook Ben Alfrink, directeur van Skillcity, ziet hernieuwd optimisme onder de bedrijven in zijn omgeving. "Ik ben ervan overtuigd dat de markt weer in een stijgende lijn zit", aldus Alfrink. Een sfeerimpressie van het Utrechtse ICT-ondernemersklimaat…

Optimisme onder ondernemers
Het onderzoek werd verstuurd naar driehonderdvijftig bedrijven in het Skillcity-netwerk. Bijna vijftig van de aangeschreven bedrijven, in omvang variërend van 5 tot 50 medewerkers, beantwoordden de vragen over groei, omzet en ondernemerschap. Uit het onderzoek blijkt dat de slechte economie niet alle bedrijven even hard heeft getroffen.

Enkele hoogtepunten:
* 69 procent van de bedrijven rapporteert groei over de afgelopen twee jaar
* 20 procent van de bedrijven is qua omzet zelfs honderd procent of meer gegroeid
* Bij 56 procent van de bedrijven nam ook de werkgelegenheid toe. 9 procent van de bedrijven zag zelfs een verdubbeling van de werkgelegenheid.
* ‘Jongere’ bedrijven hebben meer groeipotentieel dan bedrijven die al langer bestaan.

Over de toekomst zijn de ondervraagde bedrijven nog positiever:
* 87 procent verwacht de komende twee jaar te zullen groeien.
* 33 procent verwacht zelfs een omzettoename van meer dan honderd procent.
* Gemiddeld verwachten de bedrijven 53 procent van hun toekomstige omzet bij vaste klanten te verdienen.