2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Nederlandse IT markt heeft een bijzonder onprettig jaar achter de rug. Zowel de hardware, de software en de servicesmarkt lieten een negatieve groei zien. Onderzoeksbureau IDC verwacht in 2003 geen herstel van de markt. Onder de weinige positieve uitzonderingen bevinden zich outsourcing, LAN apparatuur en smart handheld devices. Aldus blijkt uit de zojuist verschenen studie "IT Spending by Vertical Markets in the Netherlands, 2001-2006".

"Nederlandse bedrijven, organisaties en consumenten hebben in 2002 de hand stevig op de knip gehouden. Ook de overheid is ondanks de aangekondigde eGovernment geen stuwende kracht gebleken. De nog altijd voortdurende politieke instabiliteit in combinatie met de aankondigingen van zowel reorganisaties als bezuinigingen hebben en houden een verlammend effect op de uitgaven aan informatie technologie", aldus Peter Vermeulen, Research Manager IDC Benelux.

De totale Nederlandse bestedingen aan IT namen in 2002 met 3,5 procent af tot 15 miljard euro. IDC verwacht dat de markt in 2003 met een groei van slechts twee procent zich vrijwel niet herstelt. De markt voor hardware (PC’s, servers en andere hardware) kromp in 2002 met ruim 6 procent tot 5,3 miljard euro. Vooral de PC markt liet het afweten met een krimp van rond de 10 procent. Voor het komende jaar verwacht IDC een nul-groei. Ook de markt voor standaardsoftware vertoonde een lichte krimp. De markt kromp met ruim 1 procent tot net onder de 4 miljard euro. Vooral de vraag naar tools en systeemsoftware liep terug. In 2003 verwacht IDC een groei van rond de drie procent.