Dieven hebben niks aan de nieuwe notebook die gedemonstreerd is door NEC Computers. De notebook is namelijk met allerlei beveiligingen uitgerust.

Er zit bijvoorbeeld een StopTrack beveiligingslabel op. Indien dit er vanaf wordt gesloopt, wordt de ingebrande tekst ‘Stolen equipement’ zichtbaar. Met behulp van een zeer speciale schroevendraaier is de notebook alleen nog maar te openen omdat er ook beveiligingsschroeven op zitten. De notebook is daarnaast uitgerust met Safeboot van Control Break International. De data op de harde schijf is daardoor volledig geëncrypt. Ook is het programma zodanig ingesteld, dat de gebruiker van de notebook minstens eenmaal dient in te loggen op het netwerk iedere twee weken. Wanneer dit niet gebeurd zal de notebook blokkeren. Safeboot bezorgt ook de inlogbeveiliging. Daarnaast is er zelfs een speciale Bios ontwikkeld door NEC, wat als naam de SafeBios heeft. De notebook kan alleen worden opgestart in combinatie met de speciaal geleverde harde schijf, daar dient het programma ook voor. Het plaatsen van een nieuwe/extra harde schijf of het verwijderen ervan heeft dus geen enkele zin.

Inmiddels heeft NEC al ruim 65.000 beveiligde notebooks geleverd in een zuidelijk overheidsdistrict in Frankrijk. Schoolkinderen zijn daar de gebruikers van de notebooks met een leeftijd van 12 tot 16 jaar. Het doel van deze proef is om de jeugd daar te betrekken bij de huidige digitale ontwikkelingen. Ook zal het lesprogramma digitaal worden aan geleverd. NEC heeft de complete beveiliging ontwikkeld om deze jonge doelgroep te behoeden voor diefstal en eventuele andere gevaren.

Deze speciale notebook werd ook geleverd in een felblauwe kleur. En op de bovenzijde is het logo van het betreffende overheidsdistrict in Frankrijk te vinden. De verzekeringspremie is door alle beveiligingstoepassingen bij elkaar flink naar beneden gegaan. Het percentage gestolen notebooks was slechts in een tijd van 12 maanden 0,03 procent.