min

Tags in dit artikel

, , , ,

Steeds meer mensen nemen op vakantie hun mobiele apparatuur mee. Vakantie lijkt een ongevaarlijke periode voor de beveiliging van soft- en hardware, maar schijn bedriegt.

Volgens mobiele beveiligingsspecialist Utimaco Safeware neemt het risico op diefstal van mobiele apparatuur juist toe in de vakantiemaanden. De omvang van de schade bij verlies of diefstal van mobiele apparatuur is vele malen groter dan alleen de materiële kosten. Doordat gevoelige (bedrijfs)informatie op straat komt te liggen kunnen de kosten van de verloren data oplopen tot zo’n 100.000* Euro per verloren apparaat.

Hoewel de vakantie bedoeld is om eens lekker uit te rusten, nemen steeds meer mensen hun mobiele apparaten mee. Zo kunnen ze contact onderhouden met het thuisfront en zijn ze bereikbaar voor noodgevallen op het werk. Daarnaast dienen GSM, PDA en notebook vaak als speelgoed voor de kinderen tijdens lange autoritten of op regenachtige dagen.

Werkapparaat of kinderspeelgoed?
Naast diefstal en verlies bestaat er nog het gevaar van het spelen van spelletjes op mobiele apparatuur. Het is niet ondenkbaar dat kinderen in hun enthousiasme vaders of moeders klantenbestand volledig wissen. Ook het gevaar van waterschade, oververhitting of het laten vallen van de apparatuur is op vakantie vele malen groter dan thuis of op kantoor.

Waar notebook, GSM en PDA thuis relatief veilig opgeborgen zijn, is de beveiliging op het vakantieadres vaak een stuk minder goed geregeld. Daarnaast bestaat de kans dat een tas (met mobiele inhoud) wordt vergeten in bijvoorbeeld een taxi of bus. Ook de kans dat tasjesdieven of zakkenrollers toeslaan is een stuk groter, aangezien men tijdens de vakantie vaker op stap gaat.

Schadekosten
De omvang van de schade bij verlies, beschadiging of diefstal van mobiele apparatuur is vele malen groter dan alleen de materiële kosten. Bij diefstal of verlies komt gevoelige (bedrijfs)informatie op straat te liggen. De gemiddelde kosten van de verloren data bedragen zo’n 100.000* Euro per notebook. Vincent van Kooten, managing director van Utimaco Safeware in Nederland legt uit: "In veel gevallen blijkt de informatie op mobiele apparatuur origineel te zijn. Het schadebedrag hangt af van de kosten die gemaakt moeten worden om de gegevens terug te halen, te reconstrueren, de waarde die de gegevens vertegenwoordigen, reputatieverlies, de afname van de productiviteit omdat de gebruiker niet over de gegevens kan beschikken en de waarde van de hardware zelf. Wie denkt dat mobiele apparatuur alleen wordt gestolen om de hardware, heeft het mis. 10 tot 15% van alle diefstallen gaat om de informatie die op de apparaten staat,"