2min

Tags in dit artikel

, ,

Nederlanders zijn dol op gadgets. De verkoop van het aantal digitale camera’s is dit jaar verdubbelt ten opzichte van 2003. Het aantal MP3-spelers die dit jaar verkocht zijn ligt zelfs tien keer zo hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK dat afgelopen vrijdag is gepubliceerd.

Er worden dit jaar 3,5 miljoen camera-producten verkocht. Daaronder wordt gerekent de digitale camera’s, het ouderwetse toestel met rolletje, camera’s in mobiele telefoons en camcorders.

De weg werpcamera’s worden niet meegeteld. Volgens het onderzoeksbureau zijn ook dat er nog eens honderdduizenden per jaar. De groei komt vooral omdat steeds meer mensen een computer thuis hebben staan.

Er zijn ondertussen meer dan twee miljoen huishoudens die over een breedbandinternet verbinding beschikken via ADSL of kabel. Door die snelle verbinding is het eenvoudig om digitale foto’s en filmpjes naar elkaar te versturen. Natuurlijk speelt de daling van de prijzen voor camera’s ook een grote rol bij de aanschaf van een digitale camera of een mobiele telefoon.

Het GfK verwacht dat de teller voor het verkoop van MP3-spelers boven de 400.000 uit gaat komen. Ook hier speelt de toename van breedbandinternet een rol. Op die manier kan eenvoudig en snel muziek gedownload worden en naar de draagbare MP3-speler gekopieërd worden.

Volgens het onderzoeksbureau geeft de snelle opkomst van de digitale camera, tegenover de camera met het filmrolletje aan dat er een digitale revolutie voor de deur staat. Mits de apparaten eenvoudig te gebruiken zijn”, zo zegt het GfK.

Ook valt het onderzoeksbureau op dat steeds meer mensen thuis de nieuwste technische snufjes hebben en dat dan ook aan elkaar koppelt via (draadloze) technologie zoals umts, wi-fi en bluetooth. Een voorbeeld van dit ‘digitale huis’, noemt het GfK iemand die wi-fi in zijn auto heeft. ’s Nachts wordt verbinding gemaakt met de computer in de woonkamer. Daar worden de nieuwste MP3-tjes overgezet naar de MP3-speler in de auto en ’s ochtens op weg naar het werk wordt de muziek afgeluisterd.

We bedanken Fikkie_87 voor het insturen van dit bericht!