1 min

Tags in dit artikel

, ,

IBM, liet een tijdje geleden hun supercomputer, Blue Gene/L, zien op de top 500 computerwedstrijd. Toendertijd liep IBM achter op een Japans bedrijfs supercomputer dat er met de kroon vandoor ging. Nu is IBM terug met volle kracht en hoopt deze keer de eerste plaats te kunnen grijpen op de top 500 van de supercomputers.

De Blue Gene/L supercomputer wist het voor elkaar te krijgen om 70.72 trilioen calculaties per seconde te maken, toen hij getest is met standaard test software.
Blue Gene/L supercomputer zal geplaatst worden in Lawrence Livermore National Laboratory en zal gebruikt gaan worden om de leeftijd van nucleare wapens te berekenen.

De huidige eerste plaats houder, Japanese Earth Simulator, haalde 35.86 trilioen berekeningen per seconde, met de zelfde test software.
IBM zegt dat hun supercomputer nog niet klaar is voor de competitie, en dat de snelheid nog verhoogd word nadat ze nog een aantal microprocessors toe hebben gevoegd aan het mainframe.

De vorige keer haalde de supercomputer van IBM 36 trilioen calculaties per seconde. Wat neerkomt op een totale prestatie verbetering van 96.44 procent.
Top 500 is een wedstrijd waar meerdere technologie bedrijven aan meedoen voor de eerste plaats te bemachtigen, om later gebruikt te kunnen voor zware taken als weer en aarde simulator.