2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het bestuur van Taipei, de hoofdstad van Taiwan, wil voor het einde van 2005 een WIFI-netwerk bouwen waarmee 90% van de stad dekking heeft.

WIFI-hotspots zijn niet nieuw. In Leiden is er al een tijdje het project Wireless Leiden en ook een kwart van Amsterdam heeft al toegang tot een WIFI netwerk.
En grote steden als Jeruzalem, New York, San Francisco en Philadelphia hebben plannen om een soortgelijk netwerk op te gaan zetten.
In veel andere steden zijn ook WIFI-hotspots beschikbaar, maar meestal alleen in of rond grote gebouwen of belangrijke districten.

Taipei wil echter een WIFI-netwerk dat ook in de buitenlucht goed bereikbaar is.
Daarvoor zullen WIFI-access points aan lantaarnpalen en verkeerslichten worden gemonteerd.
Volgens burgermeester Ma Ying-jeou van Taipei is zijn stad behoorlijk ambitieus: "Voor zover wij weten is er nog geen stad dat een WIFI netwerk heeft dat de hele stad dekt."
Volgens analysten zal het netwerk in Taipei eind 2005 ook daadwerkelijk het grootste WIFI-netwerk ter wereld zijn.

Volgens Chou Yun-tsai, hoofd van het WIFI-project, wil Taipei met het netwerk de leefbaarheid van de stad vergroten en wil het het zakendoen bevorderen.
Het netwerk zal voortgebouwd worden op het bestaande WIFI-netwerk dat reeds beschikbaar is in Hsinyi; één van de belangrijkste winkel- en financiële districten in Taipei.

Analysten waarschuwen echter ook voor eventuele problemen die kunnen onstaan. Zo kunnen privé WIFI-netwerken door het grote WIFI-netwerk uit de lucht worden gedrukt en kan consumentenelektronica gaan storen.
Ook is er twijfel of veel Taiwanezen gebruik zullen gaan maken van de diensten. 80% van de inwoners van Taipei heeft inmiddels toegang tot het internet.

Het netwerk zal worden opgezet door het bedrijf Q-Ware, dat meer dan 20,000 access points zal plaatsen in de stad. Met de actie gaat een investering gepaard van 70 miljoen dollar.
Q-Ware werkt daarin samen met bedrijven als Hewlett Packard, Intel, Microsoft en Cisco Systems, die diverse apparatuur zullen leveren.

Het abonnementsgeld voor het netwerk zal variëren tussen 4.50 dollar en 12 dollar. De contractduur tussen Q-ware en Taipei heeft een duur van 9 jaar. Daarvan zal Q-Ware in de eerste twee jaar 1% van de winst aan de stad betalen. In de overige 7 jaar zal dit 3% zijn.