2min

Tags in dit artikel

, ,

Terwijl hotspots steeds populairder worden, en er plannen zijn om hele steden met Wifi te overspannen wil Fon.com het op een heel andere manier aanpakken. Door zeer goedkoop aangepaste routers te verkopen wil men uiteindelijk een wereldwijd Wifi-netwerk als eindresultaat hebben.

Het concept is eenvoudig, door spotgoedkope aangepaste routers te verkopen wil men een wereldwijd Wifi-netwerk uitbouwen. Een koper van een dergelijke router verbindt zich ertoe één jaar lang zijn diensten open te stellen voor de buitenwereld. Buitenstaanders kunnen dus via deze router surfen. Uiteraard verdien je hier ook wat aan, mensen die de dienst niet aanbieden moeten betalen om toegang te krijgen. Andere eigenaars van een dergelijke router surfen gratis bij alle andere aanbieders.

Voor een dergelijk grootschalig project is natuurlijk kapitaal nodig. Die vond men bij Google en Skype. Met dit geld was het mogelijk de routers aan te passen en uiteindelijk verkopen voor de luttele prijs van 5 euro. Als je daar de verzendkosten bijtelt kom je op zo´n 30 euro, wat voor een draadloze router nog steeds zeer weinig is. Op deze manier wordt het wel aantrekkelijk om er één aan te schaffen.

De één miljoen aangepaste routers van LinkSys en Buffalo worden nu wereldwijd verkocht. Toch zijn er verschillende knelpunten die de uitbouw van het netwerk belemmeren. De consumenten denken na over de veiligheidsaspecten van het project. Een Wifi-signaal delen is niet iets waar iedereen op zit te wachten. Daarnaast is de installatie van het product op dit moment nog vrij moeilijk voor de beginnende gebruiker.

Op dit moment zijn de Fon-routers in serieuze aantallen aan het toenemen. Er zijn er reeds zo´n 800-tal werkzaam in Nederland. Dat is meer dan het aantal hotspots van KPN of T-Mobile. Gebruik maken van het netwerk kost je zo´n 3 euro per dag. Voor vijf dagen betaal je 10 euro, en indien je zelf een aanbieder bent betaal je helemaal niets. We zullen ongetwijfeld nog iets vernemen over dit project.