Drie grote Hollywood filmstudio’s gaan in de toekomst hun films uitbrengen op de nieuwe generatie DVD’s die ontwikkeld worden door Toshiba en NEC.

Paramount, Universal Pictures en Warner Brothers gaan de zogenaamde High Density DVD. of HD-DVD, gebruiken omdat het volgens de studio’s meer voordelen heeft ten opzichte van de producten van de concurrenten. Zo zou het schijfje betrouwbaarder zijn, een langere levensduur hebben en makkelijker te fabriceren zijn.

Één van die concurrenten is Sony, dat een nieuwe DVD-standaard ontwikkeld onder de naam Blu-Ray. Dit DVD-formaat wordt ondersteund door Sony Pictures Entertainment en de MGM studios.
De keuze voor HD-DVD is dan ook een flinke tegenslag voor Sony dat met de Blu-Ray de standaard wil zetten voor de volgende generatie DVD’s.
Het is overigens niet de eerste keer dat Sony een dergelijke strijd verliest. In de strijd om de standaard voor videobanden verloor Sony’s Betamax het van JVC’s VHS standaard.

Sony’s Blu-Ray-DVD

Volgens Toshiba is er binnen de filmwereld behoefte aan één standaard formaat DVD’s. Het bedrijf denkt met deze recente overwinning dan ook een grote stap voorwaarts te hebben gemaakt met de HD-DVD.

De keuze van de studio’s voor de HD-DVD betekent overigens niet dat de studio’s de samenwerking met de Blu-ray groep opzeggen. Behalve Sony nemen ook Dell, Samsung en Matsushita deel aan deze groep.
Twentieth Century Fox heeft gemeld dat het beide formaten nog aan het evalueren is.

Universal zal volgend jaar de eerste films op HD-DVD gaan uitbrengen. Paramount gaat daarmee beginnen in 2006.
Meer informatie over de HD-DVD en de Blu-Ray-DVD is te vinden op onderstaande site:
http://www.hddvd.org/hddvd/