Apple heeft in alle stilte een aantal van haar iPod modellen geupdate zodat muziek van RealNetworks niet meer af te spelen is op de populaire muziekspeler van Apple.

RealNetworks profileert zich al enige tijd als de enige Apple concurrent die nummers aanbiedt die compatible zijn met de iPod.
Daarvoor ontwikkelde [RealNetworks eerder het programma Harmony waarmee gebruikers nummers kunnen downloaden van de betaalde service van RealNetworks en deze vervolgens om kunnen zetten naar diverse formaten zodat het op meerdere mp3-spelers afspeelbaar is.

Apple typeerde deze werkwijze van Realnetworks als ‘de tactieken van een hacker’ en waarschuwde er meteen al voor dat de mogelijkheid bestond dat RealNetworks bestanden binnenkort niet meer op iPods af te spelen zouden zijn.

Veel platenmaatschappijen en concurrenten van Apple hebben er al vaker bij het bedrijf op aan gedrongen om haar muziekbestanden vrij te geven. Tot nog toe weigert Apple echter deze verzoeken.
De actie van RealNetworks werd dan ook toegejuicht door eerder genoemde bedrijven.

In eerste instantie heeft Apple alleen de Photo iPod aangepast, zodat deze geen RealNetworks bestanden meer afspeelt.
Apple heeft ook nieuwe firmware aangeboden voor zowel de iPod Mini als de 4e generatie click-wheel iPods, maar het is nog niet duidelijk of deze firmware upgrades het gebruik van RealNetwork bestanden onmogelijk maakt.