Apple heeft vandaag tijdens een speciale persconferentie haar nieuwe iPods geïntroduceerd. Belangrijkste vernieuwingen zijn dat de iPod nano een stuk breder is geworden, de iPod classic vernieuwd is en een er een iPod met touchscreen is. iTunes krijgt daarnaast ringtones en wordt ook beschikbaar via Wi-Fi voor de iPhone en de nieuwe iPod touch.

iTunes krijgt ringtones

iTunes is verreweg de grootste online muziekwinkel ter wereld en actief in 21 landen. Momenteel is iTunes meer dan 600 miljoen keer gedownload en zijn er meer dan drie miljard nummers gekocht via de dienst. Momenteel zijn er meer dan zes miljoen muzieknummers te koop via iTunes, naast 550 shows en 125.000 podcasts, waarvan meer dan 25.000 video podcasts zijn.

Apple zal vanavond een nieuwe versie van iTunes online brengen, waarin de grootste vernieuwing de mogelijkheid is tot het aanschaffen van ringtones voor de iPhone. Het systeem werkt vrij eenvoudig. Als de iPhone wordt aangesloten verschijnt er nieuwe kolom, waarin met belletjes wordt aangegeven of er van een nummer een ringtone gemaakt kan worden. Momenteel kunnen er van 500.000 nummers een ringtone gemaakt worden. De gebruiker kan van die nummers tot 30 seconden selecteren en fade-in en -outs toevoegen. Met een klik op de knop wordt de beltoon dan toegevoegd aan de iPhone. Voor een ringtone moet wel 99 dollarcent betaald worden, ook als je het nummer hebt gekocht. In totaal ben je dan dus 1,98 dollar kwijt voor het nummer en de ringtone.

iPod shuffle

Apple heeft niet veel veranderd aan de iPod shuffle. De kleuren zijn wat opgefrist en er is een rode shuffle bijgekomen. Ook is de prijs voor een 1 GB model verlaagd naar 79 euro.

iPod nano

Wel een grote verandering is te vinden in de nano line. Er deden al langere tijd geruchten dat er een dikkere versie van de nano zou gaan uitkomen en die geruchten blijken waar te zijn. Echt dik kun je de nieuwe nano eigenlijk niet noemen want de dikte van het apparaatje is zeer gering, maar in de breedte is hij wel een stuk dikker dan zijn kleinere broertje.

Het apparaat heeft een twee inch QVGA schermpje, met een hogere pixeldichtheid dan welke iPod dan ook. De resolutie van het scherm is 320 x 240 pixels. Ook de interface is onder handen genomen. Het scherm is nu in tweeën opgedeeld, waarbij er rechts album-art en foto’s worden getoond en links andere informatie. Coverflow, zoals we van de iPhone kennen is nu ook terug te vinden op de nano, maar die zal bediend worden met het touchweel en dus niet met een touchscreen. Het apparaatje wordt met drie spelletjes geleverd.

De nano is leverbaar in een vier en acht gigabyte versie. Het vier gigabyte model is alleen in het zilver verkrijgbaar en kost 149 euro. Het acht gigabyte model is in een heel scala aan kleuren verkrijgbaar en kost 199 euro. De nano, met een behuizing van metaal, gaat op één batterijlading 24 uur mee als je muziek afspeelt en zeven uur bij video. Beide modellen liggen dit weekend al in de Apple stores.

iPod classic

De huidige iPod video wordt omgedoopt tot classic, maar is wel vernieuwd. Net als de nieuwe nano krijgen ze een compleet metalen behuizing en zijn ze nog dunner dan hun voorgangers. De iPod classic is daarnaast ook voorzien van de nieuwe interface. Vanaf nu is het instapmodel van de classic een 80 GB model, dat 249 euro kost. Dat is maarliefst 100 euro goedkoper dan het huidige 80 GB model.

De classic serie wordt verder uitgebreid met een iets dikkere iPod, maar dan heb je wel 160 GB aan opslagruimte, oftewel een kleine 40.000 nummers. Dit model kan 40 uur achtereen muziek, of zeven uur achtereen video afspelen op één batterijlading. De 160 GB iPod classic gaat 349 euro kosten en beide modellen zijn dit weekend te koop.

iPod touch
Hij bestaat, de iPod touch. Volgens Steve Jobs vonden veel mensen de iPhone de beste iPod tot nog toe, maar daar gaat dus verandering in komen. De iPod touch is qua design een exacte kopie van de iPhone, maar hij is een stuk dunner, slechts acht millimeter dik.


Ook de interface met ‘slide-to-unlock’ en coverflow is gelijk aan die van de iPhone. De iPod touch is ook voorzien van Wi-Fi, aan de achterzijde is een plekje ingeruimd voor de antenne. Ook overgenomen van de iPhone is de Safari Browser en het is mogelijk om YouTube filmpjes te bekijken op de iPod touch. De iPod touch kan 22 uur muziek afspelen en vijf uur video. Er is een acht gigabyte versie voor 299 euro en een zestien gigabyte versie voor 399 euro. De iPod touch zal later deze maand in de winkels liggen.

Maar wat heb je aan een iPod met Wi-Fi als je niet draadloos contact kunt maken met iTunes? Daarom komt Apple met iTunes Wi-Fi. De iPod touch heeft een ingebouwde applicatie waarmee je nummers kunt kopen en downloaden via iTunes. Alle zoekmogelijkheden die in de desktopversie van iTunes zitten, zitten ook in iTunes Wi-Fi. In alle landen waar momenteel een iTunes winkel is zal ook de iTunes Wi-Fi winkel komen. Overigens zal de iPhone met een update ook de mogelijkheid krijgen om draadloos met iTunes te communiceren.

Deal met Starbucks

Apple heeft ook een deal gesloten met Starbucks, de bekende Amerikaanse koffiewinkel. Als je met je iPhone of iPod touch in de buurt komt van een Starbucks vestiging verschijnt er een vijfde icoontje. Als er op dat icoontje geklikt wordt verschijnt automatisch het nummer dat op dat moment gespeeld wordt in de Starbucks op het scherm en kun je dat nummer aanschaffen. Ook de laatste tien gespeelde nummers zijn te vinden en te kopen.


© Engadget

Dankzij de deal kunnen iPhone- en iPod touch-gebruikers ook gratis gebruikmaken van Wi-Fi bij de Starbucks. Als alle winkels gereed zijn gemaakt voor Wi-Fi zijn er in heel Amerika 5800 gratis hotspots.

iPhone wordt goedkoper

De iPhone is volgens Apple al een groot succes, maar het bedrijf wil dat het nog een groter succes wordt. Daarom verlaagt het de prijs van de iPhone en niet met een paar tientjes, maar meteen met 200 dollar. Dat betekent dat het acht gigabyte model vanaf nu 399 dollar gaat kosten. De vier gigabyte iPhone zal vanaf nu niet meer verkrijgbaar zijn.

Lees meer