2min

Tags in dit artikel

, ,

President Bush van de Verenigde Staten, heeft gisteren de nieuwe begroting voor 2006 aan het Congres gepresenteerd. De Amerikaanse regering verwacht ongeveer 2,6 biljoen dollar uit te gaan geven volgend jaar. Dat is dus 2,6 miljoen keer een miljoen.

Het voorstel van Bush houdt onder andere in dat een aantal sociale projecten minder overheidssteun krijgen ten koste van een aantal veiligheids- en technologische projecten.
Volgens Bush steunt de nieuwe begroting de ontwikkeling van nieuwe technologieën en zorgt het voor meer innovatie in de economie.

Een aantal punten uit de begroting zijn hieronder samengevat:

– Het Department of Homeland Security (DHS), zeg maar de Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst (AIVD) van Amerika, krijgt 174,8 miljoen dollar. Daarmee kan nieuwe inspectie- en verkenningstechnologie worden ontwikkeld en kunnen bemande patrouillevliegtuigen vervangen worden voor onbemande exemplaren.

– Het Information Analysis and Infrastructure Protection unit van het DHS krijgt 204 miljoen dollar om te werken aan ‘cybersecurity’.

– Het Federal Bureau of Investigations (FBI) ziet haar subsidie stijgen met 11%, wat inhoudt dat het bureau circa 555 miljoen meer kan uitgeven in 2006.

– Het Justice Department krijgt 20,1 miljoen dollar voor een verbeterde database voor vingerafdrukken, 3 miljoen voor cyberfraude en digitale assistentie bij forensische zaken. Daarnaast krijgt het departement nog eens 181,5 miljoen dollar voor het ontwikkelen van technologie ten behoeve van een betere informatie uitwisseling.

– De National Science Foundation, dat diverse technologieprojecten subsidieert, krijgt 5,6 miljard dollar. Het National Institute of Standards and Technology ziet haar budget stijgen naar 485 miljoen dollar.

– Het National Aeronautics and Space Administration (NASA) krijgt ook meer geld in 2006. De NASA had in eerste instantie om meer gevraagd om onder andere de Hubble telescoop in stand te houden. Bush heeft echter aangegeven dat de prioriteit in 2006 bij de bemande ruimtevluchten zal liggen, waardoor de Hubble telescoop niet behouden kan worden.

Zoals gezegd gaat de toename in uitgaven voor technologie ten koste van andere departementen. De departementen voor onderwijs en landbouw moeten het meeste inleveren.
Voorlopig is de begroting er echter nog niet door. De Democraten hebben al aangegeven het voorstel zowel fiscaal als moreel onverantwoord te vinden. De komende maanden zal er dus nog behoorlijk wat gepraat moeten worden over een behoorlijk bedrag.