1 min

Tags in dit artikel

, ,

Notebooks zijn sinds de introductie getransformeerd van grote, lompe rekenmachines tot draagbare desktop vervangers waarmee je uren aan een stuk op de accu kunt werken. Vanaf het begin bleek de accucapaciteit een belangrijk punt. In de loop der tijd hebben duizenden ontwikkelaars manieren bedacht om stroom te besparen, of de accu capaciteit te vergroten.

Een van de mogelijkheden om de accu capaciteit drastisch te vergroten is het gebruik van zogenaamde ‘hydrogen fuel cells’. Het bedrijf Millennium Cell Inc. zal op het Intel Developer Forum, aankomende week in San Francisco, een demonstratie geven van haar nieuwe techniek. Het gaat om een IBM ThinkPad X40, aangedreven door een brandstofcel. De brandstof zelf zal in een verzegelde wegwerp cartridge zitten, ongeveer ter grootte van een normale notebook accu.

Eind vorig jaar demonstreerde Millenium Cell ook al een notebook aangedreven door een brandstofcel. In de tussentijd zijn er diverse verbeteringen aan het ontwerp doorgevoerd. Het ultieme doel van Millenium Cell is het mogelijk maken van een hele dag werken zonder netstroom.

Ondertussen werpt de nieuwe technologie haar vruchten al af voor het bedrijf, zo heeft het Amerikaanse Ministerie van Defensie eind 2004 al een contract aangeboden voor het leveren van brandstofcellen voor de Amerikaanse Luchtmacht.