Het Taiwanese bedrijf Antig Technology heeft op de CeBIT in Hannover een notebook laten zien die werkt met een brandstofcel.
Het prototype is ongeveer net zo groot als een CD-ROM speler. Het bedrijf liet daarnaast ook nog een telefoonlader op basis van een brandstofcel zien.

Brandstofcellen worden gezien als de batterijen/accu’s van de toekomst. Brandstofcellen bieden een veel langere levensduur dan de huidige lithium-ion accu’s. Volgens experts zal binnenkort de limiet in lithium-ion accu’s bereikt zijn, waardoor deze technologie in de toekomst niet meer toereikend is.


Brandstofcellen bieden een langere levensduur
dan Lithium-ion accu’s (© ZDNet UK)

Alhoewel experts het erover eens zijn dat brandstofcellen de toekomst zijn, is de technologie voornamelijk nog op papier ontwikkeld en in mindere mate in de praktijk uitgewerkt.
Eén van de belangrijkste nadelen is dat veel van de brandstofcellen gebruik maken van methanol als brandstof. Methanol is een zeer gevaarlijke brandstof en gezien het feit dat brandstofcellen middels injectie van nieuwe brandstof moeten worden voorzien, is dat dus een gevaarlijke bezigheid.

Andere fabrikanten, zoals Millenium Cell werken momenteel aan een brandstofcel die werkt met waterstof in plaats van methanol. Methanol is echter makkelijker te verwerken in een brandstofcel, maar biedt minder energie dan de waterstofvariant. Ontwikkelaars richten zich met methanol brandstofcellen dan ook op apparaten die weinig energie verbruiken, zoals MP3-spelers.

De eerste commerciële versies van brandstofcellen voor notebooks en mobiele apparaten, worden eind dit jaar op de markt verwacht.
Meer informatie over de werking van een brandstofcel is hier te vinden.