Een Californische rechtbank heeft het bedrijf Immersion Technology een schadevergoeding van 90,7 miljoen dollar toegekend. Dit bedrag moet worden betaald door Sony.

Immersion had de zaak tegen Sony aangespannen, omdat Sony volgens het bedrijf inbreuk had gemaakt op patenten van Immersion. Sony zou zonder toestemming van het bedrijf de force feedback technologie van Immersion gebruikt hebben in de controllers voor de PlayStation 2.

In eerste instantie had de rechter op basis van de verkoopcijfers van de PlayStation 2 in Amerika, de schadevergoeding op 82 miljoen dollar gesteld. Afgelopen week werd dit bedrag echter bijgesteld naar 90,7 miljoen dollar. Daarnaast mocht Sony van de rechter geen Playstation 2 consoles en accessoires meer verkopen of importeren in Amerika.

Voorlopig kan Sony echter gewoon doorgaan met de verkoop, omdat het bedrijf direct in hoger beroep ging. Daardoor is ook de definitieve uitspraak uitgesteld.

Immersion’s technologie werd in 1996 voor het eerste gebruikt in een joystick voor de pc en samen met Microsoft ontwikkelde het bedrijf de DirectX force feedback API.
Bij het begin van de rechtszaak klaagde Immersion in eerste instantie ook Microsoft aan wegens patentinbreuk. Microsoft zou de technologie namelijk ook hebben toegepast in de XBOX controllers. Microsoft trof vorig jaar echter een schikking met het bedrijf en betaalde Immersion 26 miljoen dollar en nam daarnaast een belang van 10% in het bedrijf.