min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

AMD zal naar verwachting reeds deze maand haar nieuwe Opteron chips met een dual core op de markt brengen, zo meldt C|NET News.com.

Volgens bronnen zal AMD op een evenement op 21 april in New York aankondigen dat de eerste dual core Opteron processors maanden eerder dan gepland uit zullen komen. Daarnaast zal het bedrijf volgens de bronnen op datzelfde evenement bekend maken dat de dual core processors voor personal computers in juli in de verkoop zullen gaan.

Om ervoor te zorgen dat de dual core Opteron processors een goede verkoopstart hebben, zullen sommige versies van de chip dezelfde prijs hebben als het single core model dat ze moeten vervangen. In eerste instantie zal het bedrijf de high-end en duurdere Opteron 800 serie op de markt brengen, die geschikt zijn voor server met 4 of 8 chips. In mei volgt dan de low-end Opteron 200 serie.

Alhoewel AMD verklaarde dat de vervroegde release te maken heeft met het feit dat een aantal dingen goed zijn gelopen denken experts dat AMD met deze actie een voorsprong wil nemen op concurrent Intel, die haar dual core chips voor servers pas voor begin 2006 op de planning heeft staan.
Daarentegen zullen de eerste dual core chips van Intel voor personal computers al eind juni op de markt komen.

Uit de geschiedenis is echter gebleken dat een vroegere release niet altijd een succes hoeft te betekenen. AMD was een jaar eerder dan Intel met het uitbrengen van een serverprocessor met 64-bit extensies, maar toen Intel met haar 64-bit Xeon processors op de markt kwam werd deze al gauw beter verkocht dan AMD’s Opteron.
Daarnaast heeft Intel recentelijk nog weten te voorkomen dat computergigant Dell ook pc’s zou gaan verkopen met AMD processors.

Het succes zal echter het meest afhangen van de grote serverfabrikanten als Sun Microsystems en Hewlett Packard, maar vooral van IBM. Dit laatste bedrijf was de eerste die de 64-bit Opteron implementeerde in haar serverlijn, maar na verloop van tijd zwakte het enthousiasme over de chip daar een beetje af.
Verwachting is wel dat IBM bij de release van de nieuwe dual-core Opteron een nieuwe blade-server zal presenteren op basis van deze AMD chip. IBM heeft dat echter nog niet bevestigd.

De prijzen voor de dual core Opteron’s zullen naar verwachting 851 dollar voor de Opteron 265 en 1.299 dollar voor de Opteron 275 zijn. De duurdere modellen als de 865 en de 875 gaan respectievelijk 1.514 dollar en 2.649 dollar kosten.