2min

Tags in dit artikel

, , ,

Processorfabrikant AMD heeft vandaag laten weten dat het drie nieuwe Opteron processors zal uitbrengen met een kloksnelheid van 2,6GHz. Daarmee hoopt het bedrijf nog meer marktaandeel van concurrent Intel af te kunnen snoepen.

De drie nieuwe dual-core modellen, genaamd de 185, 285 en 885 hebben zogezegd een kloksnelheid van 2,6GHz en zijn ongeveer vier tot vijftien procent sneller dan de huidige topmodellen in de Opteron serie, die op 2,4GHz draaien. Het stroomverbruik van de nieuwe chips is met 95 Watt gelijk gebleven aan die van de bestaande Opterons.

De eerste processor, de 185, is bedoeld voor systemen met één processor en is binnen een maand verkrijgbaar. De 285 is op zijn beurt bedoeld voor systemen met twee processors en de 885 kan in systemen met vier of acht processors geplaatst worden. Per 1.000 stuks kost de 285 1,051 dollar en de 885 2,149 dollar. Prijzen voor de 185 zijn nog niet bekendgemaakt.

Dankzij een aantal handige features doet de Opteron het momenteel een stuk beter dan Intel’s Xeon model. Mede dankzij dit gegeven steeg AMD’s marktaandeel op de x86 servermarkt van zes procent in het laatste kwartaal van 2004 tot 14,3 procent in het laatste kwartaal van 2005.

AMD zal later dit jaar ook nog een nieuw soort Opteron introduceren, de zogenaamde "Rev F" modellen, met codenaam Santa Rosa. Deze modellen zijn voorzien van twee nieuwe belangrijke features, namelijk de Pacifica virtualisatietechniek en de Presidio beveiligingstechniek.
Verder zullen de Rev F modellen ook ondersteuning bieden aan DDR2 geheugen.