IBM en AMD zullen naar verwachting op 1 augustus aankondigen dat beide bedrijven een nieuwe samenwerking aangaan. Uit deze samenwerking zullen een aantal nieuwe mainstream servers van IBM worden voorzien van AMD’s Opteron processors. Dat hebben bronnen verklaard tegenover CNET News.com

De Opteron is voor IBM geen onbekende processor, sterker het bedrijf was één van de eerste die de serverprocessor bij AMD afnam. De toepassing van de processor beperkte zich tot nog toe echter tot zware servers en supercomputers. IBM is op het gebied van supercomputers erg goed, het bedrijf is momenteel in het bezit van ’s werelds snelste supercomputer en heeft de meeste systemen in de lijst van 500 snelste supercomputers. In de afgelopen editie van deze lijst was al te zien dat AMD met haar Opteron processor aan een sterke opmars bezig is ten koste van Intels processors.

Intel introduceerde recentelijk haar nieuwe Itanium 2 serverchips, maar IBM wil snel op de Opterontrein springen zolang deze nog onverstoorbaar voortdendert. Deze trein vervoert momenteel al bedrijven als Sun en Hewlett-Packard die de Opteron processor een prominente plaats in hun serverlijn hebben gegeven. Beide bedrijven plukken daar nu de vruchten van ten koste van IBM, maar als het aan IBM ligt duurt dat dus niet lang meer. Dell heeft zich overigens ook een plekje verschaft op de trein, maar de sterke relatie met Intel zorgt ervoor dat er nog niet veel Dell servers met Opteron processors zijn.

Volgens analisten heeft IBM een tijdje gewacht met deze samenwerking, omdat het bedrijf haar relatie met Intel niet onnodig onder druk wilde zetten. Intel lijkt momenteel echter niet de meest gunstige partner, de chipgigant zag haar omzet in de servermarkt in het tweede kwartaal van dit jaar teruglopen naar 4,6 miljard ten opzichte van zes miljard vorig jaar. Een ander sterk argument om nu voor AMD te kiezen is het feit dat AMD naar verwachting in augustus haar nieuwe dual-core ‘Rev F’ processors zal introduceren. Deze processors zullen extra virtualisatieopties bevatten en zijn gemakkelijk op te waarderen naar quad-core modellen.


Rev F processors (socket links op foto) zullen betere
virtualisatiemogelijkheden krijgen

De samenwerking tussen IBM en AMD zou diverse uitwerkingen kunnen hebben. Zo zouden de bedrijven gezamenlijk dual-processor servers voor de mainstreammarkt kunnen gaan ontwikkelen, maar ook de ontwikkeling van sterkere multiprocessor servers is niet uit te sluiten.