Het Britse bedrijf Eleksen gaat zich met haar nieuwe uitvinding op de markt van de consumentenelektronica storten. Volgens het bedrijf heeft de groei in deze markt de deur opengezet voor hun stof dat elektriciteit kan geleiden. Voordeel van het materiaal is dat het geen draden of metalen contactpunten bevat. Daarnaast voelt de stof, die uit 5 lagen bestaat, aan als nylon en kan het in allerhande kleding, tassen en andere materialen toegepast worden.

Gisteren kondigde het bedrijf al een deal aan met kledingfabrikant O’Neill. Het kledingbedrijf gaat de stof verwerken in haar H2 kledinglijn. In deze lijn is onder andere een rugtas met zonnepaneel te vinden en ook een jas met een controlepaneel voor mobiele telefoons en MP3-spelers. De jas heeft tevens ingebouwde oortelefoons en een microfoon. Dankzij de ingebouwde Bluetooth module kan de jas met de apparaten communiceren.

De stof is al eerder toegepast op een jack van Spyder Active Sports en ook in een fauteuil. Het jack van Spyder Active kost 3.000 dollar, maar volgens het bedrijf zullen de prijzen van de producten waarin de stof verwerkt is binnenkort in prijs gaan dalen. Het bedrijf onderhandeld namelijk ook met een grote Aziatische fabrikant en ook met een aantal schoenfabrikanten.
De kosten voor het toepassen van de stof zijn nagenoeg te verwaarlozen, want volgens het bedrijf kost het gemiddeld slechts 20 dollar extra om de stof te verwerken in een product. Het bedrijf verwacht dat dergelijke stoffen in 2008 goed zullen zijn voor een verkoop van circa 500 miljoen dollar.

Dat het nu zo goed gaat met het bedrijf is echter niet altijd zo geweest. De oorsprong van het materiaal ligt bij Dan Sndbach en Chris Chapman die de stof ontwierpen voor hun poppenshow Splitting Image. Toen de show stopte begonnen de heren een bedrijf en werkte ze het materiaal verder uit.
De technologie achter het materiaal is in wezen erg eenvoudig. Zoals gezegd is de stof opgebouwd uit 5 lagen. de twee buitenste lagen zijn geweven en de binnenste laag is gebreid. Deze drie lagen geleiden de electriciteit en als de lagen op elkaar gedrukt worden creëeren ze een stroomcircuit. Het signaal wordt vervolgens naar een processor gestuurd die uitrekent op welke plaats er contact werd gemaakt.

Fabrikanten kunnen aan bepaalde locaties eigenschappen meegeven die vervolgens door de processor worden uitgevoerd. Zo is het mogelijk om het volume van een MP3-speler te verhogen door snel over de stof heen en weer te wrijven.
De is overigens niet alleen toepasbaar in kleding. Een Taiwanese fabrikant zal binnenkort een oprolbaar keyboard gaan uitbrengen op basis van de stof.