2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Amerikaanse internetprovider Earthlink heeft een experimentele firmware uitgebracht voor de populaire Linksys WRT54G router. Met de gehackte firmware biedt de Linksys router ondersteuning voor IPv6. Met IPv6 is geen ‘Nat’ translation meer nodig en kan elk apparaat in het netwerk een IPv6 adres krijgen, mits deze apparaten het natuurlijk ondersteunen.

Voor zover duidelijk is het de eerste keer dat een grote provider een eigen versie van een firmware voor een router uitbrengt. Daarmee schaart Earthlink zich onder bedrijfjes als SveaSoft en het open-source project ‘OpenWrt’. Het aanpassen van Linksys’ firmware is toegestaan omdat het bedrijf haar firmware uitgebracht heeft onder de Free Software Foundation’s GPL licentie. Dat betekent dat iedereen de originele code naar wens mag aanpassen.

Volgens het bedrijf is de firmware hack bedoeld om gebruikers een kijkje te geven in de toekomst van thuisnetwerken. Volgens het bedrijf kan de router dankzij de nieuwe firmware een zogenaamde publicly routeable /64 IPv6 prefix verkrijgen en de IPv6 adressen ook toekennen aan apparaten op het thuisnetwerk. Daarnaast kan de router de IPv6 data vanaf het netwerk ook doorsturen naar het ‘IPv6 internet’.

Earthlink brengt de nieuwe firmware niet als officieel Earthlink of Linksys product op de markt. Daarnaast meldde het bedrijf ook dat de nieuwe firmware geen invloed heeft op de ondersteuning van IPv4 data. IPv4 en IPv6 kunnen gewoon naast elkaar werken en daardoor maakt de nieuwe firmware de Linksys router tot een prima apparaat om over te schakelen van IPv4 naar IPv6.

IPv6 is de toekomstige versie van het Internet Protocol (IP). Voordeel van deze nieuwe versie is dat het 3,4 x 1038 adressen ondersteunt ten opzichte van de 4,0 x 109 adressen die IPv4 ondersteunt. Het tekort aan IP adressen dreigt, nu landen als China en India een economische groei doormaken. Om het tekort tijdelijk te ondervangen werd het Network Address Translation (NAT) ingesteld. NAT geeft echter problemen bij sommige peer-2-peer applicaties als VoIP en een aantal multiplayer games. Verwacht wordt dat IPv4 nog tot 2025 zal blijven bestaan om een goede overgang naar IPv6 te kunnen waarborgen.