min

Tags in dit artikel

, ,

Computerbouwer Dell heeft publiekelijk haar excuses gemaakt aan concurrent Lenovo. De excuses kwamen naar aanleiding van een e-mail van een Dell vertegenwoordiger waarin stond dat Lenovo de Chinese regering steunt en de opkomst van het communisme financierde.

Dell heeft inmiddels ook disciplinaire maatregelen genomen tegen de Amerikaanse vertegenwoordiger die met zijn mail voormalige IBM klanten er van probeerde te overtuigen te stoppen met het aanschaffen van Lenovo producten.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua werd de e-mail vorige week in een Chinese krant gepubliceerd. "Zoals u weet is Lenovo een bedrijf dat eigendom is van de Chinese staat en dat het bedrijf recentelijk IBM computerafdeling heeft overgenomen. Alhoewel de Amerikaanse regering toestemming heeft gegeven voor de overname, moet u begrijpen dat elke dollar die uitgegeven wordt aan Lenovo producten als directe financiering van de Chinese staat kan worden gezien," aldus de e-mail.

Veel Chinezen reageerden woedend op de aantijgingen van de vertegenwoordiger. Uit een onderzoek op het Chinese portal sina.com.cn bleek dat 88 procent van de ruim 80.000 deelnemers vonden dat de e-mail een serieuze overtreding van de eerlijke concurrentieregels is.
Een woordvoerder van Dell heeft inmiddels verklaard dat Dell een policy heeft waarin staat dat medewerkers geen uitspraken doen over concurrenten. Dell staat dan ook niet achter de uitspraken.

Alhoewel de excuses publiekelijk zijn gemaakt heeft Dell niet direct contact gehad met haar Chinese concurrent.