2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Volgens Bloomberg gaat China de buitenlandse pc’s van overheidsinstanties en staatsbedrijven vervangen met modellen die in China zijn geproduceerd.

Anonieme bronnen van Bloomberg beweren dat medewerkers van Chinese overheidskantoren onlangs werden verzocht om hun buitenlandse apparaten in te leveren. Het plan maakt vermoedelijk deel uit van Made in China 2025, een overheidsinitiatief om wereldleider te worden in tien sectoren, waaronder lucht-, ruimte- en zeevaart. De bronnen van Bloomberg verwachten dat het plan minstens 50 miljoen buitenlandse pc’s wegwerkt. De staat hoopt de technologische ontwikkeling van China te stimuleren.

Domper voor HP en Dell

Het initiatief geldt voor centrale overheidsinstanties en staatsbedrijven. De gevolgen zijn gigantisch. De drie grootste pc-fabrikanten in China zijn Lenovo, HP en Dell Technologies. Lenovo is de enige organisatie met een Chinese nationaliteit. De aandelenprijzen van HP en Dell daalde met ongeveer 2,5 procent nadat het nieuws op vrijdag 6 mei werd bekendgemaakt. Lenovo schoot met vijf procent omhoog.

China wil Linux

China streeft naar onafhankelijkheid op het gebied van hardware én software. Volgens de bronnen van Bloomberg maken buitenlandse pc’s plaats voor apparaten die op een nationaal besturingssysteem draaien. De bronnen verwachten een Linux-variant. China kent meerdere Linux-ontwikkelaars en -aanbieders, waaronder Standard Software in Shanghai. Chinese organisaties als Kingsoft en Standard Software concurreren landelijk met Microsoft en Adobe.

Intel en AMD

Naast software heeft het initiatief gevolgen voor de chipindustrie. Naar verwachting speelt Lenovo een hoofdrol in de levering van nieuwe pc’s. Toch is ook Lenovo afhankelijk van Amerikaanse organisaties, waaronder Intel en AMD, die beide in processoren voorzien.

Aan de ene kant is het mogelijk dat Lenovo volledig Chinese laptops gaat leveren door eigen processoren te produceren. De fabrikant heeft een chipdivisie en aandelen in vijftien chipontwikkelaars. Aan de andere kant is het mogelijk dat China processoren uit het Westen blijft toestaan. Volgens de bronnen van Bloomberg maakt de staat waarschijnlijk uitzonderingen voor componenten die lastig te krijgen zijn, waaronder microprocessoren.

Tip: Apple, Dell en Lenovo hebben last van Chinese lockdowns