5min

Tags in dit artikel

, , ,

Vanmorgen vroeg om iets voor 9:00 uur (10:00 NL tijd) waren er enkele explosies in de Metro van Londen. De reden van deze explosies werd toen al snel gegooid op een overbelasting aan stroom op de metrolijnen. Echter zijn er op dit moment al 8 explosies geweest waarvan 5 in de Metro tunnels en er zijn 3 dubbeldeksbussen ontploft. Volgens CNN gaat het om een goed georganiseerde terroristische aanslag.

Alle ziekenhuizen in Londen zijn in hoogste staat van paraatheid gesteld en moeten zich opmaken voor nog veel meer gewonden. Op dit moment zijn er nog geen duidelijke cijfers over gewonden en eventuele doden. Wel zijn er vanmorgen tientallen mensen met bebloede lichamen uit de metro tunnels gekomen.

UPDATE 12:30:
Op dit moment zijn er 2 doden bekend, Er is op dit moment een complete chaos in Londen. Mobiele telefoon netwerk is overbelast, verkeer zit muurvast en de vaste telefoonlijnen houden het ook niet lang meer.

De metro en de bussen zijn stilgelegd in Londen. Op dit moment zijn er geruchten over enkele doden in de Metro deze zijn nog niet bevestigd. De meeste doden lijken te zijn gevallen in de ontplofte bussen echter zijn deze berichten ook nog niet bevestigd.

Op dit moment zijn er ongeveer 1000 Nederlanders op vakantie in Londen, alle mensen die vanmorgen op de boot zijn gestapt in hoek van holland naar Londen toe worden vast gehouden in de haven.

UPDATE 12:45
Om 13:00 houd Premier Blair een verklaring over de gebeurtenissen in Londen. Hij blijft voorlopig wel gewoon op de G8 top. Op dit moment zijn er 90 gewonden en 2 doden bevestigd.

Ook zijn er 6 explosies bevestigd waarvan 5 op metrostations en 1 op een bus. Echter meld reuters op dit moment 3 explosies op bussen. Dus de feiten zijn nog niet geheel goed duidelijk, dit is te wijten aan de grote chaos die momenteel heerst in Londen.

UPDATE 13:00
Er is bevestiging van de Britse politie dat het om een gecoördineerde serie aanslagen gaat. Ook zijn sporen van explosieven gevonden op verschillende plaatsen. Ook worden momenteel de ambassaders in Londen ontruimd en wordt Buckingham Palace zeer zwaar beveiligd. Het leger is momenteel onderweg naar Londen en deels ter plaatse om proberen orde te scheppen in de chaos.

volgens de BCC zou al-Qauda achter de aanslagen zitten. Wat ook door de meeste experts vermoed wordt. Een Israëlische functionaris heeft verklaard dat hij enkele minuten voor de aanslagen met Scotland Yard aan de telefoon hing, omdat die een waarschuwing ontvangen zouden hebben.

De aanslagen zijn op de beurzen ook merkzaam deze zijn al enkele procenten gezakt. En er wordt opmerkelijk veel goud ingekocht dit houd in dat beleggers een onzekere periode verwachten.

UPDATE 13:12
Op dit moment wordt er uit gegaan van 8 explosies waarvan 5 in de Metro en 3 dubbeldekbussen.

Mensen worden momenteel op straat behandelt aan hun verwondingen. Omdat de chaos te groot is en ziekenhuizen slecht tot niet bereikbaar zijn.

Arabische bronnen die het netwerk al-Qaeda in de gaten houden hebben tegen de Britse omroep BBC gezegd dat de explosies vermoedelijk het werk zijn van het netwerk van Osama bin Laden.

Het leger heeft inmiddels in de stad strategische posities bezet.

UPDATE 13:15
Blair heeft laten weten mee te voelen met de families van de gewonden en doden. En reist nu af naar Londen. De G8 top gaat wel gewoon door.

UPDATE 13:30
De politie heeft inmiddels 7 explosies bevestigd, waarvan 6 bij metrostations en 1 in een dubbeldekkerbus.

Er is nog onduidelijkheid over het aantal bussen. Er zijn namelijk getuigen die beweren dat er totaal 3 bussen zijn ontploft. (later brengen we hier meer duidelijkheid over)

Naast de metro’s en bussen rijden er nu ook geen treinen meer van en naar Londen.

Update 14:00
Inmiddels heeft ook NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer namens alle NAVO landen zijn medeleven aan de slachtoffers betuigt: "Wij zijn diep bedroefd door de afschuwelijke aanslagen donderdag in Londen. De aanslag onderstreept de noodzaak voor de internationale gemeenschap om verenigd te blijven in de strijd tegen terrorisme," aldus de Hoop Scheffer

Update 14:15
Een groupering heeft inmiddels de aanslagen opgeëist via een website in naam van al-Qaeda. Er zijn op dit moment 2 doden en 185 gewonden bevestigd. Maar de kans is groot dat dit nog flink gaat oplopen. De aanslag op de bus is waarschijnlijk een zelfmoordaanslag, maar er zijn nog geen aanwijzingen hoe dat precies zit met de Metrostations.

Premier Balkenende heeft ondertussen schriftelijk zijn medeleven betuigt met de slachtoffers. Namens het kabinet en de Nederlandse bevolking leven we intens mee. Ondertussen wordt in Nederland alles nauwlettend in de gaten gehouden en zijn de hulpdiensten hier extra paraat.

UPDATE 14:55
Premier Balkenende heeft zojuist gezegd dat er in Nederland verscherpte bewaking is. Alle grenzen worden beter gecontroleerd. NOS Nieuws meldde zojuist dat er nu 20 doden bevestigd zijn.

UPDATE 15:00
Zojuist meld de politie in Londen dat een van de bommen in de Metro afging op het moment dat er een andere Metro passeerde waardoor beide Metro’s zijn geraakt.

UPDATE 16:40
Diverse landen uit de hele wereld hebben ondertussen hun steun betuigingen gestuurd. In veel landen is de beveiliging verscherpt en zijn er diverse maatregelen genomen waaronder Nederland. Op dit moment zijn er 45 doden en duizend gewonden geteld. Het is nog niet officieel bekend gemaakt maar dit komt van betrouwbare bronnen. Minister Donner van Justitie houd om 17:00 een toespraak. De regering heeft in Nederland een telefoonnummer geopend voor mensen die hun familieleden niet meer kunnen bereiken in Londen. Dit nummer is 070-348 7770.

Zodra er meer concreet nieuws is zullen wij dit blijven melden.

In verband met de nieuwswaarde hebben wij besloten hier aandacht aan te besteden op Tweakzone.

Bronnen:
Foto komt van CNN

http://www.cnn.com

http://www.nu.nl

http://www.fok.nl

http://www.reuters.com

http://www.nos.nl

http://www.rtlnieuws.nl