2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft eigenaar Bill Gates vreest dat er in de toekomst een tekort zal ontstaan aan goede technici in de ICT-sector. Gates deed zijn uitspraken op de zesde Microsoft Research Summit. Verder wil Gates kijken hoe jonge scholieren beter gestimuleerd kunnen worden om een opleiding in de ICT te kiezen.

Tijdens het evenement discussiërde Gates op het podium met Maria Klawe van de Princeton University. Gates erkende dat de terugloop in aanmeldingen voor ICT opleidingen en een tekort aan gespecialiseerde technici het lastig maakt voor Microsoft om goede mensen aan te nemen.

Alhoewel het evenement voornamelijk bedoeld is om te discussiëren over de mogelijke ontwikkelingen in de ICT-sector in de komende 10 jaar, hielden Gates en Klawe het in hun discussie op de problemen die nu spelen. Mede vanwege het feit dat de scholieren van vandaag mede het verloop van de komende 10 jaar bepalen.
Klawe liet onheilspellende statistieken zien, waaruit blijkt dat de populariteit van computertechnische opleidingen met meer dan 60 procent is gedaald tussen 2000 en 2004. Dat terwijl de vooruitzichten voor de ICT-sector toch zeer goed zijn. De verwachting is dat de banenmarkt in deze sector tot 2012 één van de snelst groeiende markten zal zijn.

Een deel van deze terugloop zou tegengegaan kunnen worden door vrouwen. Helaas is de sector niet echt populair bij vrouwen. De afgelopen 25 jaar is het aantal vrouwen in de ICT alleen maar afgenomen en slechts 15 procent van alle afgestudeerden aan een computertechnische universitaire studie was vrouw.
Gates moest toegeven dat hij ook niet direct een oplossing wist om meer vrouwen in de sector te krijgen.
Klawe en Gates waren het er over eens dat afname van subsidies van overheidsinstanties niet gunstig is voor de sector.

Terwijl er in China en India een overschot is aan technici die ook als product en program managers aan de slag kunnen, blijken dit soort mensen in de Verenigde Staten lastig te vinden.
"De perfecte techneut kan meer dan alleen programmeren in verschillende talen. Hij of zijn moet ook weten hoe de programmeertalen gebruikt kunnen worden om een probleem op te lossen. Als een potentiële werknemer nog geen programma’s heeft geschreven is het lastig in te schatten hoe hij het bij Microsoft zal gaan doen", aldus Gates.

Gates ziet de computer wetenschap een belangrijk middel zal worden voor veel andere sectoren. Een overlap met deze sectoren kan volgens hem ook bijdragen aan een grotere populariteit van het vakgebied. "Er zijn een hele hoop super belangrijke problemen in verschillende secotren die te maken hebben met computers. Bijvoorbeeld in de beveiligingsbranche, bescherming van persoonsgegevens en het verwerken van diverse gegevens", aldus Gates.