2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Dell zal vandaag officieel de eerste server aankondigen die werkt met Intel’s dual-core Xeon processor. Beide bedrijven willen met de stap weer terrein terugwinnen op concurrent AMD.

Dell zal de 2,8Ghz ‘Paxville’ chip gaan toepassen op al haar dual-processor servers en ook op twee workstation modellen. De modellen zullen vanaf volgende maand geleverd worden, maar geïnteresseerde klanten kunnen alvast een order plaatsen. Potentiële kopers moeten dan wel een overeenkomst tekenen dat ze de details over het systeem geheim houden.

De voordelen van dual-core chips zijn niet gering. Dergelijke processors hebben vaak lagere kloksnelheden dan single-core processors. Daardoor verbruiken ze niet meer stroom en produceren ze niet meer warmte dan een single-core variant. Deze eigenschappen maken het voor Dell mogelijk om de dual-core processors toe te passen op de systemen waar voorheen een singel-core processor voor gebruikt werd.

Uit testen is verder gebleken dat de dual-core 2,8GHz Xeon sneller is dan de 3,6GHz single-core variant. Moet wel gezegd worden dat deze tests worden uitgevoerd met software die rekening kan houden met de voordelen van dual-core chips, zoals de mogelijkheid om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren.
Microsoft Exchange draait dan 18 procent sneller, database software 37 procent en Java applicaties 43 procent.

Voorlopig komt Dell met vier servermodellen die de dual-core Xeon chip gebruiken. Dat zijn de PowerEdge 1850, de 1855 blade server, de 2850 en de stand-alone 2800. De servers hebben een vanaf prijs van respectievelijk 2.448 dollar, 2.448 dollar, 2,548 dollar en 2,748 dollar.
De twee workstations zijn de Precision 470 en de 670, die een startprijs hebben van 2.479 dollar en 2.779 dollar.
De single-core varianten zullen niet in prijs dalen, maar daarentegen is de meerprijs van een dual-core variant volgens Dell erg laag in verhouding met de prestatiewinst.

De servers zijn verder naar keuze uitgerust met Red Hat Enterprise Linux of Windows Server 2003.
Intel zei verder dat behalve Dell, ook IBM en Hewlett-Packard de nieuwe dual-core Xeon zullen gaan afnemen. Alhoewel Intel met de Paxville chip hoopt in te lopen op AMD verwacht het bedrijf echter meer van de dual-core "Bensley" processors die volgend jaar op de markt komen.