Softwaremaker Symantec heeft een niet-officiële klacht ingediend bij de Europese Unie over de uitgebreide beveiligingsplannen die Microsoft heeft voor het nieuwe besturingssysteem Windows Vista.

Microsoft kondigde gisteren aan dat het een geheel nieuwe service en nieuwe producten wil maken voor beveiliging van bedrijven.
Belangrijkste onderdeel van Microsoft’s plannen is een nieuw soort service waar bedrijven zich op kunnen abonneren. De service, genaamd Client Protection, is een soort management software waarmee IT managers rapporten en waarschuwing kunnen creëren voor spyware, virussen en andere soorten malware.
De software kan het best vergeleken worden met de huidige OneCare service die momenteel beschikbaar is voor consumenten.

Behalve deze service heeft Microsoft ook plannen om nieuwe anti-virus en anti-spam software op de markt te gaan brengen. Deze software zal gebaseerd zijn op software van het bedrijf Sybari, dat eerder dit jaar werd overgenomen door Microsoft.

De Client Protection service zal volgens Microsoft een integraal onderdeel gaan worden van sommige Vista versies en dat is tegen het verkeerde been van Symantec. Het bedrijf vreest dat zij en andere makers van beveiligingssoftware buitenspel gezet zullen worden door de plannen van Microsoft.

Tot nog toe heeft Microsoft tegenwerking van externe partijen proberen te voorkomen, door de mogelijkheid te bieden tot het installeren van software van deze partijen.
Het is niet direct duidelijk of Microsoft hier vanaf gaat stappen met Vista, maar Symantec wil dat niet gaan afwachten.