2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft vandaag laten weten dat het delen van Vista ter beschikking zal stellen aan bedrijven die beveiligingssoftware maken, waaronder concurrenten Symantec en McAfee. De bedrijven kunnen met behulp van deze data hun nieuwe producten beter laten draaien onder Windows Vista.

De reden van deze stap van Microsoft laat zich raden, want de softwaregigant laat in een verklaring weten dat het met het vrijgeven van de delen van de broncode wil voldoen aan de eisen van de Europese Unie. De Unie stelde in 2004 dat Microsoft haar marktpositie misbruikte en daarom delen van de broncode van Windows moest vrijgeven. Voor toekomstige producten zou deze eis ook gelden en aangezien de Europese Commissie al haar zorgen had geuit over de ingebouwde veiligheidssoftware van Vista lijkt de stap van Microsoft een logische stap.

Met de API’s kunnen bedrijven Microsofts eigen beveiligingspopups onderdrukken, zodat de software van concurrenten los blijft staan van Vista. Deze Application Program Interfaces, zijn een soort knoppen en hendels voor Vista, die de bedrijven kunnen bedienen, zodat hun applicaties goed draaien onder Vista. Microsoft zal daarnaast vandaag een applicatie ter beschikking stellen waarmee bedrijven Vista software kunnen ontwikkelen die spyware en andere malware kan blokkeren. Met deze applicatie krijgen de bedrijven toegang tot de kernel van Vista 64-bit, net zoals de bedrijven ook al de mogelijkheid hebben om de kernel van de bestaande Windowsversies te benaderen.


Microsoft wil met Vista iedereen tevreden stemmen,
zowel consumenten als concurrenten en de Europese Commissie

Vorige week liet Microsoft al weten dat het een aantal wijzigingen in Vista door zou voeren om aan de eisen van de Europese Commissie tegemoet te komen, deze stappen zijn daar een onderdeel van. Bedrijven als Adobe en Google hebben ook al bezwaar gemaakt tegen Vista, respectievelijk vanwege oneerlijke concurrentie tegen het PDF bestandsformaat en de Google zoekmachine. Het is niet duidelijk of Microsoft deze bedrijven ook zal voorzien van API’s of delen van de broncode. De Europese Commissie heeft echter wel aangegeven dat de besproken wijzigingen in Vista niet besproken zullen worden met de concurrenten van Microsoft. Bedrijven als Adobe zullen dus zelf moeten aankloppen bij Microsoft als ze wijzigingen willen zien in Vista.

Alhoewel de Europese Commissie laat weten dat het Vista nauwlettend in de gaten zal houden, heeft Microsoft er het volste vertrouwen in dat Vista volledig zal voldoen aan de gestelde eisen.