2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft is druk op zoek naar bondgenoten in de grote anti-trust strijd die gaande is met de EU. Het bedrijf hoopt de Amerikaanse overheid en een aantal grote Amerikaanse bedrijven achter zich te krijgen, om wat meer tegenwicht aan de EU te kunnen bieden.

De strijd tussen de EU en Microsoft loopt inmiddels al een aantal jaar, en er zijn al diverse uitspraken gewest. Zo werd Microsoft al schuldig bevonden aan het schenden van Europese anti-trust regelgeving. Hierdoor kreeg het bedrijf een boete van €497 miljoen opgelegd. Ook eiste de rechter dat Microsof details omtrent de server API’s vrij zou geven. Momenteel is het door Microsoft aangespannen hoger beroep in behandeling, vandaar dat het bedrijf wat meer steun achter zich zoekt.

Microsoft probeert dan ook via-via de Amerikaanse overheid over te halen om zich actief te gaan bemoeien met de zaak. Dit gebeurt voornamelijk door andere bedrijven te vragen om te lobbyen voor steun aan Microsoft. Overigens zou het hoogst ongebruikelijk zijn voor de Amerikaanse overheid om zich actief te bemoeien met een rechtszaak. Dit weerhoud Microsoft er echter niet van om het te proberen.

In een voorbereide verklaring zegt het bedrijf:

Quote:

"De Europese Commissie en de regeringen van EU lidstaten hebben ingegrepen in een aantal rechtszaken in de Verenigde Staten. Het is vrij logisch voor de regering van de V.S. om zijn standpunten kenbaar te maken, op dezelfde manier en volgens de regels vastgesteld door Europese rechters, aangezien deze kwestie brede implicaties heeft voor de wereldeconomie."

Microsoft doelt met de laatste zin op het vrijgeven van details omtrent server API’s. Volgens de software-gigant zou dit betekenen dat andere fabrikanten opeens Microsoft’s technologie kunnen gaan distribueren.