2min

De Europese Unie gaat zich mengen in de rechtszaak die de Amerikaanse overheid op dit moment tegen Microsoft voert. De Verenigde Staten willen dat Microsoft in het kader van een strafrechtelijk onderzoek e-mails van servers die in Ierland staan overhandigt. De EU gaat nu duidelijkheid verschaffen over de lokale wetgeving hieromtrent.

Momenteel wordt er in het Amerikaanse Hooggerechtshof gesproken over een mogelijk dwangbevel voor Microsoft. Als dat daadwerkelijk afgegeven wordt, moet de technologiereus gegevens van niet-Amerikaanse servers overdragen. De EU gaat volgens persbureau Reuters een brief sturen waarin de Europese regels uitgelegd worden.

Moeilijk vraagstuk

De redenering van de Amerikaanse overheid is dat het Microsoft mag dwingen de gegevens te overhandigen omdat het een Amerikaans bedrijf is. Met die redenering is Microsoft het zelf niet mee eens: het bedrijf besloot een rechtszaak te beginnen en kreeg van een federale rechter gelijk. De Amerikaanse overheid was het daar weer niet mee eens en ging in hoger beroep.

In het kader daarvan zal de Europese Unie nu een brief gaan sturen aan het Amerikaans Hooggerechtshof. Het is niet de intentie om daarin een mening uit te spreken over de zaak, maar wel om toelichting te geven over de betreffende Europese wet- en regelgeving. Dat laat de Europese Commissie in een statement weten.

“Aangezien de overdracht van persoonlijke gegevens door Microsoft van de EU naar de VS valt onder de Europese databeschermingsregels, is de Commissie van mening dat het in het belang van de EU is om te zorgen dat de EU regels rond databescherming en internationale overdracht goed begrepen worden en meewegen bij de beslissing van het Amerikaans Hooggerechtshof.”

Microsoft heeft honderd datacenters in veertig verschillende lanen. Het is het eerste Amerikaanse bedrijf dat in beroep ging tegen een dataverzoek van de Amerikaanse overheid voor gegevens die op servers in een ander land stonden.